I höst startar projektet Bostad först i Huddinge. Det är en satsning som vänder sig till personer med missbruksproblematik och hemlöshet. Kommunalråd och ordförande i socialutskottet Aza Cheraqwandi (S) är förväntansfull inför projektet.
— Vi har sett att det finns ett behov i kommunen. Redan nu är det fem till sex personer som är aktuella för insatsen.
Syftet med Bostad först är att personer som är hemlösa eller har ett missbruk enklare ska få bostad. Målet är att personen ska bo kvar och kan bidra till samhället och komma ut i arbete. Metoden är en långsiktig lösning med enkla medel.
— Tänk dig själv om du saknar en bostad och samtidigt lider av psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning och har ett missbruk. Hur svårt det blir att klara av att lämna drogtester regelbundet och delta i behandling resonerar Aza Cheragwandi. Han tillägger också att en bostad är en mänsklig rättighet.
Kommunen betalar hyran
Metoden innebär att kommunen går in som borgenär för den hemlösa och är ytterst ansvariga för att betala hyran. Målet med insatsen är att personen ska kunna ta över förstahandskontraktet efter avslutad insats. För att bli aktuell för Bostad först måste den sökande göra en ansökan till socialtjänsten som efter utredning ger ett biståndsbeslut. Beslutet kan i sin tur leda till en försökslägenhet kombinerat med insatser som samordnas av en projektledare.
Enligt Huddinge kommun visar utvärderingar från andra kommuner i Sverige som använt metoden att 70–80 procent av de som erbjuds bostad lyckas bo kvar permanent. Modellen introducerades först i New York för över 30 år sedan.
De bostäder som kommer att tilldelas finns utsprida bland Huges fastigheter. Tanken är att de tilldelar personer en bostad där det passar utifrån tillgång och att de ansökande inte klumpas ihop i en och samma fastighet. Meningen är att integrera de sökande bland de boende i kommunen.
När kommer den första sökande få en bostad?
— Vår förhoppning är att vara i gång redan till hösten säger Aza Cheragwandi, (S), Kommunalråd och ordförande i socialnämnden och i beredningen för trygghet, prevention och demokrati (TPD).