lördag 25 maj 2024

Ny stadsdelspark skapar förväntning

Läs också
En ny stadsdelspark ska byggas i Kungens kurva. Foto: Cecilia Bauersfeld

Ett koncept för en ny stadsdelspark i Kungens kurva har tagits fram. I området planeras bland annat skolor, bostäder och restauranger. Byggstarten sker 2023 och ska enligt plan vara klart 2040. 

Tillsammans med Huddinge kommun har joint venture-bolaget Victoria Kungens kurva AB kommit fram till ett koncept för den nya stadsdelsparken i Kungens kurva. Skissen på parken är framtagen av arkitektkontoret Arkitema och i stadsdelsparken planeras bland annat 3500 bostäder.

Celine Strömberg bor i Huddinge och tycker att nya stadsdelsparken är en spännande händelse. 

– Jag älskar att shoppa och att fika med mina vänner på olika kaféer så jag hoppas verkligen att det ingår i bygget. Förhoppningsvis blir det inga förseningar. 

I den nya stadsdelen Victoria Kungens kurva kommer det finnas “pocketparks” – gröna parker i närheten av bostadsbyggnaderna. De ansvariga för projektet skriver även på sin hemsida att en idrottshall för flera sporter är planerad att byggas i stadsdelsparken. Planeringen visar att det kommer finnas plats för alla olika typer av verksamheter eftersom lokalerna som byggs kommer kunna anpassas efter behov. 

Heléne Hill, samhällsbyggnadsdirektören i Huddinge kommun, förklarar att kommunen satsar på Kungens kurva eftersom det är en utpekad kärna i regionsplanen för Stockholms län.

– Huddinge har två regionala kärnor, Kungens kurva och Flemingsberg. För att Stockholm ska växa behöver även regionens kärnor växa och utvecklas. Via Svergieförhandlingen får Huddinge en spårväg som knyter ihop spårbunden trafik och binder ihop andra regionala kärnor.

Tommy Bäckström. Foto: Cecilia Bauersfeld

Tommy Bäckström arbetar i Huddinge och berättar att han inte haft kännedom om att det ska byggas en ny stadsdelspark i Kungens kurva.

– Jag hade ingen aning om att det ska byggas här. Det jag direkt funderar på är varför just Kungens kurva och varför ingen annanstans i Huddinge eller Stockholm? 

Heléne Hill är positiv till byggplanen men tidsplanen kan ändras eftersom planeringen och utbyggnaden tar tid.

– Marknadsförutsättningarna kan variera under en sån lång period vilket kan påverka tidsplanen. En park fyller flera viktiga funktioner som mötesplats och för att stärka den biologiska mångfalden.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami