De senaste åren har det varit svårt att veta hur problem kring råttor i Stockholm ska lösas. I Botkyrka kommun har man valt att testa en ny smidigare och mindre plågsam metod – den mekaniska råttfällan.
Lina Norman, markförvaltare på markservice inom teknik- och fastighetsförvaltningen inom kommunala fastigheter i Botkyrka kommun, välkomnar den nya satsningen.
– Det finns olika modeller av mekaniska fällor. Den som vi använder fungerar genom att råttan lockas in av ett doftämne och får en kraftig smäll i nacken så att den omedelbart dör. Detta är mindre plågsamt än andra metoder, säger Lina Norman.
Problemet med råttor har funnits länge. De rör sig överallt, men är som mest synliga och skapar oftast mer obehag i tätbebyggda områden. Redan under 2020 gjorde Botkyrka en storsatsning för att få bukt på problemet. Då valde man att lägga 200 000 kronor på betesstationer med gift i. Till tidningen, mitt i Botkyrka, förklarar Anders Öttenius, chef för stadsmiljön i kommunen, hur de fällorna fungerar.
– Råttorna äter och går sedan därifrån och avlider, säger Anders Öttenius till Mitt i Botkyrka.
Förutom den plågsamma döden, går de fällorna heller inte att använda överallt, då man inte vill ha gift runt exempelvis lekande barn eller andra djur. Men med de nya mekaniska fällorna kan man nu komma närmre en lösning på problemet.
– Tidigare har vi inte haft råttbekämpning inne på gårdar, men med den här metoden kan man komma närmre problemet för att det är giftfritt – utöver den stora fördelen att de mekaniska boxarna är humanare såklart, säger Lina Norman.
Men Botkyrka kommun stannar inte med de nya boxarna utan försöker också hitta andra lösningar på problemet.
– Vi tittar på växtligheten och försöker skapa miljöer där råttorna inte trivs. Det kan exempelvis vara att undvika öppna komposter, eller se till att alla papperskorgar har lock. För att helt enkelt försvåra för råttorna att få tillgång till föda, vatten och boplats, säger Lina Norman