lördag 18 maj 2024

Ny utbildning gör plats för framtidens speltalanger

Läs också
Såhär kan en lektion i E-sport på Tumba Gymnasium se ut. Foto: Liv Fischer

I maj 2023 erkändes e-sport som riktig sport. Det motiverade Tumba gymnasium att göra verklighet av idén att starta en e-sportinriktning. Nu har det nya programmet funnits i snart en hel termin och både elever och lärare verkar nöjda med upplägget.

Klockan åtta på måndagsmorgonen är eleverna på Tumba gymnasium i full gång med sin träning. De sitter framför blinkande datorer i en datorsal upplyst av lila lampor och har fullt fokus på övningarna de fått i att kasta granater i spelet Counter-Strike. Läraren Emelie Limér går runt och ger tips och kommentarer. Hon är en av dem som ligger bakom det nya programmet LIU E-sport och beskriver hur idén växte fram.

– Både elever och lärare på skolan har länge varit intresserade av e-sport. Rektorerna också faktiskt. Vissa av dem är väldigt nördiga, säger hon skrattandes.

Emelie Limér är lärare på E-sportprogrammet på Tumba Gymnasium. Foto: Liv Fischer

Hon förklarar att skolan försöker anpassa sig efter samhällets utveckling och de behov som finns på arbetsmarknaden. När e-sporten godkändes i Riksidrottsförbundet i våras, vilket SVT rapporterade om i maj, passade de på att genomföra idén med den nya inriktningen. Därefter har det gått snabbt att få igång utbildningen.

LIU står för lokal idrottsutbildning, men skolans mål är att inom de närmaste åren även ha Sveriges första e-sportutbildning på nationell nivå. De har ett eget e-sportlag och tävlar mot andra lag i Sverige. Träningen inför tävlingarna liknar träning av andra typer av sporter. Eleverna får gå igenom taktik och träna på särskilt svåra moment i övningsbanor. Skolan tar även in proffsspelare som gästföreläsare som visar sina bästa strategier.

En tanke med programmet är att ge hemmasittare motivation att genom sin hobby komma vidare med studierna. Men Emelie poängterar att studenterna måste ha en viss studievana då det handlar om en ganska tuff utbildning. Därför fokuserar utbildningen på vad eleverna kan lära sig av spelandet, ur ett bredare perspektiv.

Emelie vill förändra den grabbiga inställningen till e-sport och inkludera alla typer av människor i utbildningen. Planen är att försöka locka fler tjejer och ickebinära att söka till nästa år. Hon tror att programmets framtid ser ljus ut då intresset varit stort och skolan anstränger sig för att synas och höras för att nå ut till fler.

– Vi funderar på att ha en egen turnering på skolans scen där vi bjuder in lag från andra skolor och kör tävlingar inför publik. Så att våra elever får känna sig lite som rockstars, avrundar hon.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami