lördag 25 maj 2024

Nya Animeklubben – en lyckad satsning för Skogås ungdomar

Läs också

Det nyligen etablerade animeklubben på Skogås bibliotek har visat sig populär bland ortens ungdomar. Nytt i Flempan träffade bibliotekarien David Nygård och fritidsledaren Roderick Gunnarson Johansson, som gemensamt har skapat klubben.

Skaparna bakom klubben är bibliotekarien David Nygård och fritidsledaren Roderick Gunnarson Johansson. Foto: Leo Rosengren

HUDDINGE. Varje torsdag klockan 15.30 kan Skogås ungdomar mötas i Skogås bibliotek för att gemensamt titta på anime och diskutera manga. Klubben är ett samarbete mellan biblioteket och den lokala fritidsgården Ungdom142. Enligt Roderick och David är det inte första gången biblioteket och fritidsgården samarbetar. Under somrarna arrangerar de utomhusaktiviteter på Skogås torg för sommarlovslediga ungdomar.

Men det var det gemensamma intresset för anime och manga som gav dem idéen om en satsning för traktens ungdomar. 

– Vi båda märkte att det fanns ett stort intresse bland unga här i området för anime och manga, och jag märkte på biblioteket att det lånas mycket manga och att det ställs mycket frågor om det, säger David Nygård.

20 kärn-medlemmar

Roderick Gunnarsson Johansson tar vid och berättar att det började med en testvisning på den lokala högstadieskolan Östra grundskolan. 

– Vi hade inte fått så mycket gehör när vi pratat runt så vi tänkte att vi tar höjd på 20 personer, men när vi stod och räknade konstaterade vi att här är ju nästan 40–50 personer i lokalen.

Av de 40-50 så filtrerades det ner till ungefär 20 personer som nu har blivit en kärngrupp för klubben. Duon berättar att de gärna vill fortsätta hålla verksamheten levande och kanske försöka utöka den. Ett mål är att kunna hålla visningar fler veckodagar eftersom det finns intresserade ungdomar som inte kan på torsdagar. Det är dock en personalfråga.

– Den enda hindret som finns för att utveckla verksamheten är att personalen från biblioteket som täcker när jag har filmvisning, kommer sluta inom kort.

Extra stöd och hjälp

Roderick tycker även att det satsas väldigt lite från kommunen när det kommer till “nördkultur”. Och att det hade varit bra om mer resurser lades på hobbys som anime och brädspel.

– Det läggs ju förhållandevis mer pengar på till exempel fotbollsturneringar än på lite mer nördiga intressen. Men bara för att man inte riskerar att hänga i fel kretsar betyder inte det att man inte har behov av ett sammanhang eller inte har problem hemma. Den här klubben hjälper oss att snappa upp de ungdomarna som behöver extra stöd och hjälp, avslutar Roderick.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami