söndag 26 maj 2024

Nya dricksfunktionen möter blandade känslor

Läs också
Bilden är en genrebild. Foto: Nathan Dumlao

Den nya funktionen på kortterminalen, där du måste välja om du vill lägga till en procentsats att dricksa, har mötts av både kritik och beröm. Förut kunde kunden själv skriva in totalbeloppet och därmed bestämma vad man ville ge i dricks.

Innan du kan betala, oavsett om det är en hel måltid eller en kaffe, så ställs du inför valet – vill du lägga på fem, tio eller 15 procent på notan? Funktionen har fått delade åsikter. Många anser att det känns påtvingat medan andra ser det som en fördel. 

I Huddinge centrum ligger restaurangen Grekiska Grill & Bar där den nya kortterminalen används. Restaurangen har haft den i lite mer än ett halvår nu men inte märkt någon markant skillnad. Det som personalen märkte först var att det var ovant för både de själva och kunderna. De fick börja förklara för kunderna att de först måste välja ett alternativ innan betalningen kan göras. 

Grekiska Grill & Bar i Huddinge centrum har inte märkt någon större skillnad med de nya terminalerna. Foto: Filippa Åberg

– Jag tror inte det är så stor skillnad faktiskt, mest att de var svåra att använda i början, säger Abbe Yakob, restaurangchef. 

Han uttrycker även att det varierar vilken procentsats kunder vanligtvis väljer – om de ens väljer någon alls. 

– Det ekonomiska läget nu har nog gjort att folk ger mindre.

Frågan om man ska ge dricks eller inte i Sverige har varit på tapeten den senaste tiden och debatterats i olika forum. Lotta Lundgren skriver i sin krönika på Svenska Dagbladet om en ny sorts skam efter de nya procent-funktionen. 

– Flygskam var bara förnamnet, nu ska vi ha barskam – om vi inte är lydiga, skriver Lundgren.  

I SVTs veckans snackisar debatterar influencern Becky Wiggles och Carl Jan Granqvist, professor i måltidskunskap, frågan. Granqvist uttrycker sig mycket skeptiskt och menar att den nya funktionen är ett sätt ge dåligt samvete. Wiggles tycker däremot att det är en självklarhet, och att drickskulturen borde förbättras i Sverige.

Studenternas åsikter

Studenterna på Södertörns högskola har delade åsikter. Tove Höök Bittkowski och Lovina Stafhammar tycker både att det på ett visst sätt har gjort det enklare. Man slipper räkna själv, men på ett visst sätt kan det bli en press att man bör ge dricks. My Almér, som själv jobbar på restaurang, håller inte med om att den nya funktionen är påtvingande.

– Jag fattar argumentet att man känner sig pressad men folk är så snåla så jag tycker helt ärligt att det är bullshit, säger Almér. 

Lovina Stafhammar 22, Tove Höök Bittkowski 23, My Almér 22. Foto: Filippa Åberg
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami