söndag 26 maj 2024

”Nya” Panncentralen lockar fler ungdomar

Läs också

Efter att fritidsgården Panncentralen i Visättra öppnat efter en tids stängning lockas nu fler ungdomar till fritidsgården än tidigare. “Fritidsledarna är bäst”, säger ungdomarna. 

Fritidsgården Panncentralen. Foto: Ida Johnson.

Fritidsledaren Joel möter oss i dörren och visar oss runt. Här samlas elever i årskurs 6 till 9 för att dansa, spela fotboll, pyssla och köra bordpingis. Det är drygt en timme kvar tills eleverna kommer och ikväll står skapande och pyssel på schemat.

– Målet med fritidsgården är att ungdomarna ska få känna en meningsfullhet. Vi ser gärna att vi får in dem i föreningslivet och vill att de själva kommer med egna initiativ och förslag till aktiviteter. Det är deras gård, vi är bara ett verktyg, säger Joel.

Foto: Ida Johnson

Hur har första månaden gått?

– Det har gått jättebra. Vi har absolut märkt av en ökning på antalet ungdomar som besöker oss, säger fritidsledaren Daniel.

Lokalen delar de tillsammans med Visättraskolan fritidshem, utöver fritidshemmet så har de även en tillfällig lokal i Flemingsberg. Men Panncentralen är bara tillfällig. Efter sommaren flyttar de in i Flemingsbergs biblioteks gamla lokaler, något som de alla ser mycket fram emot.

– Framtiden ser mycket ljus ut och vi har mycket på gång, säger Daniel.

Förutom aktiviteter så anordnar gården utflykter. På sportlovet åkte de till Romme Alpin och åkte skidor och på påsklovet spelade de bowling och besökte en trampolinpark. De har även anordnat en filmverkstad och haft besök av skådespelare.

Raymond Peroti, enhetschef för fritidsgårdarna i Flemingsberg/Visättra och Vårby berättar att nyöppningen har gått jättebra.

– I torsdags fick vi besök av SVT som anordnade en casting för en tv-serie, det var mycket uppskattat och vi hade runt trettio elever på plats, säger han.

Fritidsledaren Merve, som själv är uppvuxen i området, säger att det finns en stark gemenskap i Visättra, en gemenskap som även finns på fritidsgården.

– Jag minns att jag själv såg upp till mina fritidsledare som ung, så det är fint att kunna vara en del av det nu, säger hon.

Efter intervjun möts vi av ett gäng glada ungdomar som ivrigt står och väntar utanför dörren. På frågan om vad de tycker mest om med fritidsgården uttrycker de i kör – pingis.

– Fritidsledarna är bäst, säger ungdomarna.

Ida Johnsson

2023-04-26. Texten har tillfogats en rättelse.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami