lördag 25 maj 2024

Nya student-och forskningsbostäder på gång i Flemingsberg 

Läs också
Visionsbild på de nya bostäderna. Illustration: Swecho Architects

Flemingsberg pekas ut som en viktig plats för studenter och forskare av Huddinge kommun. Visionen är att skapa en levande stadskärna där fler vill bo. Planbeskrivningen blev godkänd 23 november.
Förhoppningen är att lägenheterna kan avlasta bostadskön, säger Lucas Sandberg, exploteringsingenjör på Huddinge kommun. 

Huddinge kommun vill att området ska bli det självklara valet för företagare och boende. I detaljplanen för fastigheten Grantorp är campusområdet i fokus. Man vill lyfta Flemingsberg som en attraktiv plats för boende i Stockholm. Bostäderna är en pusselbit i visionen och kommer öka antalet besökare på restauranger och i butiker.

Detaljplanen innehåller 800 nya student- och forskningsbostäder runt om Campus Flemingsberg. Handikapparkering och sophämtning kommer att finnas i anslutning till studentbostäderna. De kommer att vara på 1–3 rum och kök medan forskningsbostäderna planeras som fyra rum. I anslutning till området kommer några mindre lokaler byggas. Här lämnas plats för caféer och restauranger. 

Lättare att få lägenhet

Lucas Sandberg, exploteringsingenjör på Huddinge kommun, har varit delaktig i att ta fram av planbeskrivningen.

Utbyggnaderna gör det lättare för studenter och forskare att få tillgång till lägenheter nära campusområdet, säger Lucas Sandberg. 

Så kan det komma att se ut. Illustration: Swecho Architects

Stiftelsen Clara, ByggVesta har tillsammans med Huddinge kommun tagit fram detaljplanen. De har gemensamt beslutat om Tovatt Architecs & Planners som arkitekter för planbeskrivningen.  

Bostäderna kommer bli det första man ser från Huddingevägen. Visionen är att orten ska ha ett berikat näringsliv samt ett intensivt stadsliv. Det man vill är att fler väljer området för att bo, arbeta och studera, säger Ida Larsson, planarkitekt hos Huddinge kommun. 

Huddinge kommun förväntar sig att flödet till Flemingsberg kommer att öka. Därför kommer de i framtiden att renovera rulltrapphuset vid pendelstationen. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami