söndag 26 maj 2024

Nybygget väcker känslor: “Behöver varenda jäkla träd”

Läs också
Byggandet av ny väg upprör känslor. Foto Daniella Narlund

Under 2022 godkändes utvecklingsplanen av kommunfullmäktige. Mål som utveckling av motorvägen, öppen universitetsstad och eftertraktad livsmiljö står i fokus. Framtidsplaner för Flemingsberg har varit en diskussion ett tag och delade åsikter om utvecklingsplanen råder bland lokalinvånarna.

Nytt i Flempan har frågat lokalinvånare vad de tycker om utvecklingsplanen och alla byggplatser som redan finns i området. 

–  Detta är rent bedrövligt, berättar Elisabeth Norberg, 60 år, från Visättra.  

I utvecklingsplanen inkluderas att kunna röra sig fritt mellan storstaden och Flemingsberg, där Tvärförbindelse Södertörn är ett av målen. 

Trafikverket har fått klartecken av regeringen att bygga om väg 259 till en säkrare väg från Kungens Kurva till Jordbro. Genom att ersätta den gamla 269 vägen ökar man säkerheten i området, då det tidigare har skett många olyckor, vilket man nu hoppas på att man kan undvika.

“Bevara våra skogar”

–  Att bygga en motorväg i tidigare skogs- och odlingslandskap kommer påverka hela Huddinge ur ett klimatperspektiv, menar Elisabeth Norberg

Skogsstyrelsen skriver att de svenska skogarna lagrar kol och genom att bevara skogarna, hålls kolen bunden i skogen. Detta resulterar i att koldioxid binds in och växthuseffekten påverkas inte. 

– Vi behöver behålla vartenda jäkla träd, säger Elisabeth Norberg  

Elisabeth Norberg menar att politikerna fokuserar på nuet och inte framtiden. Hon säger att det redan finns tydliga klimatförändringar i världen och att detta bara kommer förvärra situationen. Att se detta ur ett framtidsperspektiv förbättrar situationen. 

–  Det kommer generationer efter. Politikerna bryr sig bara om tillväxt, vi måste bromsa!, förklarar Elisabeth Norberg


Trafikverket fick ett godkännande av regeringen i januari att påbörja byggandet av motorvägen. För tillfället finns det inga konkreta besked när bygget förväntas vara färdigställt. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami