lördag 25 maj 2024

Nykomlingen Nyans står ensam

Läs också
Partiet Nyans ledamot Hamza Akacha (pN). Foto: Victoria Garlöv

Partiet Nyans röstades in Botkyrka kommun i årets val. De klarade precis gränsen med sina 2,03 procent av rösterna. Trots framgången för det nystartade partiet vill övriga partier inte samarbeta med Nyans.

BOTKYRKA. Två månader har gått sedan partiet Nyans röstades in i kommunfullmäktige i Botkyrka kommun. Frågorna de vill driva berör kriminalitet, socialtjänsten och skolor i Botkyrka. Men än så länge har de inte lyckats förhandla fram några samarbeten med andra partier i kommunen.

Kommunstyrelsens Ordförande Ebba Östlin (S) sa tidigare till Sveriges Radio att Socialdemokraterna inte kommer att samarbeta med det nykomna partiet. Stina Lundgren, Oppositionsråd hos Moderaterna berättar för Nytt i Flempan att de inte heller kommer att göra det. 

– Vi delar inte samma syn på demokratiska frågor. De har gått ut med att de vill ha Sharia-liknande lagar i Sverige och det kan inte vi stå bakom, säger Stina Lundgren till Nytt i Flempan.

Vidare vill Nyans bland stärka kontrollen över skolorna, möjliggöra att barn från annan kultur eller religion ska uppfostras enligt barnets ursprungliga kultur och religion om de omplaceras till familjehem. Partiets ledamot Hamza Akacha vill jobba specifikt med ungdomspolitik och säger att de kommer att fortsätta driva sina frågor även om andra inte vill samarbeta

– Att de försöker hindra oss från att få inflytande betyder inte att vi inte kommer att uppnå våra mål, säger Hamza Akacha (pN).

Partiet gynnas av isoleringspolitiken

Utan fler mandat och samarbeten med övriga partier är Nyans möjligheter att driva sina frågor begränsade. Medier har dragit paralleller mellan Nyans och Sverigedemokraterna, bland annat över hur de har valt att marknadsföra sig under sina valkampanjer.

Begreppet isoleringspolitik växte fram när andra partier vägrade att samarbeta med Sverigedemokraterna vilket resulterade i att de fick fler röster. Stina Lundgren (M) menar att Nyans har använt samma strategi.

Stina Lundgren framför kommunhuset i Botkyrka
Stina Lundgren framför kommunhuset i Botkyrka. Foto: Victoria Garlöv

– De har tagit sig in i Kommunfullmäktige på ett odemokratiskt sätt, säger Stina Lundgren (M). Nyans partiledare Mikail Yüksel folkbokförde sig i Botkyrka kommun retroaktivt vilket har ansetts vara ett sätt att manipulera valsystemet. 

–  När de kritiseras sätter de på sig en offerkofta, säger Stina Lundgren. 

Redaktionen Omni rapporterade Mikail Yüksel tror att isolerings politiken kommer att gynna partiets tillväxt i längden. Utan politiska samarbeten blir det dock svårare att driva igenom de frågor som Nyans vill fokusera på. 

– De som har styrt vill inte erkänna problemet, att de har misslyckats med att driva igenom de löften de har gett. Ge oss en chans. Om vi inte lyckas så är det upp till väljarna, säger Hamza Akacha (pN).

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami