onsdag 29 maj 2024

Nypremiär för Natursnokarna: “Vi vill öppna barnens gröna ögon”

Läs också
Natursnokarna
Marie Järvås och Karin Dahlin Thomas kommer att leda Natursnokarna. Foto: Privat

Efter flera års uppehåll gör Naturskyddsföreningens barn- och familjeverksamhet Natursnokarna comeback i Huddinge. Nytta med nöje är vad som bäst sammanfattar utomhusaktiviteterna som inleds den 20 april och kommer att äga rum en gång i månaden.

Svenskarnas ökande intresse för natur och friluftsliv i samband med pandemin tycks vara en ihållande trend. Det är glädjande nyheter för Marie Järvås och Karin Dahlin Thomas på Naturskyddsföreningen Huddinge. De hoppas att intresset ska återspeglas i antalet anmälningar till Natursnokarna i Huddinge som drar igång under våren 2024. 

– Natursnokarna är en möjlighet för barn att genom lek bekanta sig med djur och natur, säger Marie Järvås som tillsammans med Karin Dahlin Thomas kommer att leda verksamheten. 

Spännande utomhusaktiviteter för barn

En gång i månaden under våren 2024 kommer de två ledarna att anordna utomhusaktiviteter i Huddinges skogar och naturreservat för barn i åldrarna tre till tio år och deras föräldrar. Det kan ses som ett lättsamt och roligt komplement till grundskolans naturundervisning, menar Karin Dahlin Thomas:

– Det blir lärorikt och givande för barnen, men vi kommer att leka in kunskapen med hjälp av det material vi har runt omkring oss.

Ett exempel på en sådan lek är naturbingo som går ut på att para ihop stenar och växter av samma sort. Aktiviteterna är enkla och utformade för att passa även de yngre barnen, vilket ska bidra till att uppfylla en viktig målsättning för Naturskyddsföreningen.

– För att intresset för miljöfrågor ska bli en naturlig del av samhället behöver vi se till att människor lär känna naturen så tidigt som möjligt i livet, säger Karin Dahlin Thomas.

Marie Järvås delar den uppfattningen. Trots aktiviteternas informativa inslag förklarar hon att huvudsaken är att barnen ska ha roligt och trivas i naturen. Då har man kommit en bra bit på vägen till ett ökat hållbarhetstänk, menar hon: 

– När vi tillbringar tillräckligt mycket tid i naturen förstår vi att vi är en del av den. Då börjar vi också värna om naturens tillgångar på ett helt annat sätt. Jag brukar kalla det för att vi öppnar våra gröna ögon. Ju tidigare vi kan få barnen att öppna sina gröna ögon desto bättre.

Stöttestenen i Stensättra, Huddinge. Foto: Holger Ellgaard

Hoppas kunna fortsätta under hösten

Natursnokarna finns på flera platser i landet från Skåne till Norrbotten, men i Huddinge har verksamheten haft ett uppehåll sedan 2017. Marie Järvås och Karin Dahlin Thomas planerar att köra på med aktiviteterna åtminstone fram till sommaren. Det blir lite av ett pilotprojekt för att känna in omgivningens intresse, förklarar de, men förhoppningen är att fortsätta med Natursnokarna även under hösten. 

Den första träffen kommer att äga rum den 20 april i Naturskyddsföreningen Huddinges Cikadapark intill Sundby Gård. Det är en av alla gröna platser i Huddinge som Karin Dahlin Thomas och Marie Järvås vill uppmuntra andra att besöka. 

– Huddinge har fantastiska naturreservat. Vi vill att fler ska känna till och vistas i sitt lokalområde och bara vara i naturen, säger Karin Dahlin Thomas.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami