tisdag 21 maj 2024

“Nyproduktion lockar förstagångsköpare i Huddinge”

Läs också
Nybyggda lägenheter i Huddinge Centrum och Stuvsta lockar förstagångsköpare. Foto: Magnus Englund

Huddinges bostadsmarknad är i ständig uppgång enligt Svensk Mäklarstatistik. Var ska man köpa och vad ska man tänka på? Mäklaren Filip Agetoft delar med sig om tips till dig som ska ge dig in i bostadsmarknaden.

Bostadspriserna i Huddinge har ökat de senaste tjugofem åren. En trend som inte skiljer sig i jämförelse med andra kommuner i Sverige. Mellan 1996 till 2021 har kvadratmeterpriset gällande bostadsrätter ökat med 1 178 procent, mätt med dagens penningvärde, enligt Svensk Mäklarstatistik och Svenska Statistiska centralbyrån. Filip Agetoft, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Huddinge, tror ökningen i dag beror på att många i spåren efter pandemin vill ha möjlighet att jobba hemifrån. Detta tror han har pressat upp priserna.

–  Folk vill ha det där extrarummet så att man kan skärma av och separera sitt kontor med de andra rummen. Sen är det många barnfamiljer som börjar växa ur sin lägenheter och kanske värdesätter mer det utvändiga i form av en trädgård eller altan, säger han.

Sedan 2016 har priset på villor ökat med nästa 30 procent i Huddinge. Barnfamiljer dras oftast till lugnet i Segeltorp med närheten till motorvägen och i Stuvsta ser Filip ett intresse från familjer som vill ha en villa eller ett radhus med närhet till pendeltåget. När det kommer till förstagångsköpare ser han däremot ett större intresse intill de centrala delarna i Huddinge och Stuvsta.

–  Framförallt är det nyproduktion som lockar, nära till pendeltåget och till skolan, säger han.

Filip Agetoft har varit mäklare i drygt tre år. Idag säljer han främst bostadsrätter i områdena kring Huddinge, en plats där han varit i hela sin karriär som mäklare. Det viktigaste enligt honom när en förstagångsköpare ger sig in i marknaden är att gå på många visningar.

–  I dag känns många rädda för att ställa frågor på visningar eftersom man inte vet vad man ska fråga. Be mäklaren berätta om lägenheten förutom storlek och avgift, titta på statistik i området, läs på och kolla om det finns planer för avgiftsändringar eller renoveringar i föreningen. Sådant spelar stor roll så det inte sätter sig på ens ekonomi i slutändan, förklarar han.

När Huddinge växer och planerna för en ny tvärbana som knyter samman Älvsjö och Flemingsberg, tycker Filip det är viktigt att ta höjd för detta när du ska köpa.–  Köper du en topprenoverad lägenhet, kolla då istället på hur området ska utvecklas. Detta kan generera att du kan få ut lite mer när du väl säljer i framtiden, säger Filip Agetoft.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami