söndag 26 maj 2024

Nyskapande bilder av Gunnar Nehls på Litografiska museet

Läs också
Gunnar Nehls utställning pågår fram till 19 november. Foto: L.Welander


Konstnären Gunnar Nehls har en pågående utställning, Interferens på Litografiska museet. Utställningen pågår till den 19 november och har fokus på koppargrafik, handgravyr och maskintryck.

Gunnar Nehls berättar att han upptäckte nya metoder som hjälpte honom att skapa bilder. Med digital hjälp, som en datorstyrd gravyrmaskin och laser, kunde han skapa linjemönster i koppartryck. Mönster som är placerade över varandra skapade nya mönster. Bilderna som nu visas på museet har koppartryckts. 

Jag är intresserad av att upptäcka nya vägar, inte bara intresserad av att göra det jag kan eller redan vet. För det är ett sätt att vara vaken, säger Gunnar Nehls.

Han planerade inte bilderna som skapades eller tänkte på hur de skulle bli, utan han tryckte dem och såg vad som hände. Däremot hade han tänkt hur han skulle jobba och vad för metoder han skulle använda.

Det var min fru som hjälpte mig med urvalet och ordningen som tavlorna skulle presenteras. Jag är väldigt tacksam. Utan henne skulle inte utställningen hänga ihop lika bra. 

I kombination av datorstyrd gravyrmaskin och laser, kunde Gunnar Nehls skapa linjemönster i koppartryck. Foto: Shahad Al-Darraji

Demeter 

Gunnar hade inte tänkt inkludera bilden med det lilla skeppet, eftersom han tyckte att den blev för illustrativ och genomarbetad. Bilden heter Demeter, efter den grekiska mytologiska jordgudinnan. Skeppet Demeter kommer från filmen Nosferatu från 1922. Men bilden inkluderades ändå eftersom han tyckte att den passade bra ihop med de övriga bilderna. 

– Att göra en utställning är egentligen svårt, det handlar inte bara om att visa bilderna utan också om deras samverkan med lokalen och betraktaren. 

Dock mötte Gunnar på problem veckan då utställningen började och det stressade honom enormt. Han låg på sjukhuset för ett allvarligt problem några dagar innan utställningen. 

Karina Södergren arbetar som volontär på Litografiska museet och var närvarande vid Gunnars vernissage. Hon berättar att det är en intressant utställning med en ny teknik som inte har varit på Litografiska museet tidigare.

Jag tycker att utställningen ger en Science Fiction känsla, uttrycker Karina Södergren.

För ett år sedan gav utställningskommittén förslag till Litografiska om Gunnar Nehls för att ställa ut hans konst, även om han inte jobbar med litografi. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami