söndag 19 maj 2024

Nytt i Flempan förklarar: Det här är ett Huddingeförslag

Läs också

På Huddinge kommuns hemsida kan alla som bor i kommunen lämna in medborgarförslag på vad de vill förbättra. Huddingeborna Monica Mattisson och Sture Pettersson har använt sig av tjänsten.

HUDDINGE. Huddinge kommuns medborgarförslag kallas för “Huddingeförslag”. Hit kan alla Huddingebor vända sig med förslag på förändringar inom kommunen. För att vara giltigt måste förslaget gå inom ramen för kommunens påverkningsområden, till exempel barnomsorg, miljö eller fritidsverksamhet. Det måste också ha en rubrik och en tydlig beskrivning på vad förslaget gäller. Klagomål och synpunkter räknas inte. När förslaget godkänts publiceras det på kommunens hemsida och behöver minst hundra röster på nittio dagar för att tas vidare till den nämnd eller förvaltning där beslut fattas.

Yvonne Sawert, utredare på kommunstyrelsens förvaltning i Huddinge kommun, säger att ett Huddingeförslag är en viktig tillgång för både invånarna och kommunen.

– Det gör att folk engagerar sig och hjälper kommunen att veta vad medborgarna vill förbättra.

Förslag om bänk

Huddingeborna Monica Mattisson och Sture Pettersson tycker att Huddinge kommun är bra på att lyssna på sina medborgare. De har själva lämnat in ett Huddingeförslag om att få en bänk på bryggan vid sjön Gömmaren. Förslaget är publicerat och med ungefär halva tiden kvar av omröstningen har de fått ihop sjuttiosju röster. Bänken känns inte långt bort.

– Jag tror att vi kommer få en bänk. Det är en liten kostnad som skulle hjälpa mycket, säger Sture Petterson.

Under senare år har processen tagit tid. Under 2021 publicerades 70 Huddingeförslag. Av dessa var det 17 som fick över 100 röster och skickades vidare. Det är fortfarande nio förslag som väntar på beslut och bara ett som fått bifall, vilket innebär att det ska genomföras.

Föreslår marknadsföring

Yvonne Sawert säger att det bland annat är utomstående faktorer som har påverkat processen.

– Det ska inte ta så lång tid som det har gjort. Jag hoppas att rutinerna har satt sig så att det ska gå betydligt snabbare. Det är målet och ambitionen. 

Yvonne Sawert ser gärna också att marknadsföringen för Huddingeförslag kommer öka för att nå ut till fler målgrupper. Hon föreslår till exempel att kommunen kan marknadsföra tjänsten mer digitalt och sätta upp affischer på allmänna platser för att nå ut till bland annat fler ungdomar och områden. Men det är upp till politikerna vilka beslut som fattas.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami