torsdag 30 maj 2024

Obligatorisk avfallssortering i Huddinge

Läs också
Sophämtning med lyftarm. Bild: Holger Ellgaard

Södertörns renhållningsverk tar över ansvaret för sophantering i Huddinge. Kommunen rapporterar om förändringar som rör sophanteringen, och som sker på grund av nya EU-lagar som berör miljön.

Från och med 1 januari 2024 tog Sveriges kommuner över insamlingsansvaret för hushållens sopor. Huddinge kommun har avvecklat förpackning- och tidningsamlingens organisation (FTI) och Södertörns renhållningsverk (SRV) har tagit över ansvaret för sophämtningen.

Melissa Mangematin, pressansvarig på SRV som förklarar hur de vill att invånarna ska sortera sina sopor:

– Vi har valt färgsortering som insamlingslösning eftersom det är den lösningen som lämpar sig bäst för att vi ska klara uppdraget att samla in alla hushållsförpackningar fastighetsnära. Efter en förstudie är det den bästa lösningen för oss med hänsyn till vårt stora geografiska område som består av landsbygd, skärgård, tätort och villaområden. 

Detta beslut har införts i hela Sverige, enligt en ny lag från riksdagen och EU. Senast 2027 ska alla hushåll kunna lämna matavfall för återvinning nära sitt hem. Om du komposterar ditt eget bioavfall ska du skicka en anmälan till SRV om kompostering.

– Det ska införas etappvis fram till 2027. Nya lagen träder i kraft 1 januari 2027, så innan dess bör en lösning finnas på plats, säger Melissa Mangematin.

Nya förhållningssätt

Om du har anmält din kompost behöver du inte behålla ditt bruna kärl utan kan anmäla det till SRV för återvinning. SRV vill också införa ett system där olika avfallstyper kommer att sorteras i olikfärgade påsar. De som inte har någon fastighetsnära insamling får dock vänta tills färghanteringen införts i närheten av deras hem. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami