lördag 25 maj 2024

Odlingssäsongen i full blom

Läs också
Victoria Skoglund driver Zetas handelsträdgård i Huddinge Foto: Victoria Skoglund

Victoria Skoglund driver Zetas handelsträdgård i Huddinge men har även lång erfarenhet av hemmaodling. Nu har säsongen har dragit igång och Victoria delar med sig av sina bästa tips till det ökande antalet hemmaodlare.

Victoria är född in i trädgårdsarbetet med föräldrar som är trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekter. Trots att hon länge fokuserat på den estetiska trädgården, har intresset för det ätbara grödor växt fram med tiden. Nytt i Flempan har fått ta del av hennes många lärdomar. 

  

Zetas handelsträdgård. Foto: Olivia Henriksson

Efter pandemin ser Victoria Skoglund tydligt hur intresset för hemmaodling ökat. Fler prioriterar att stanna hemma och göra fint i trädgården, istället för att åka iväg på semester. Hon menar även att kriget lett till ökad försäljning av ätbara grödor som exempelvis potatis. 

– Många vill odla och självhushålla, kanske för att dryga ut kassan med tanke på de ökade livsmedelspriserna.

Platschefen Lars arbetar i trädgården. Foto: Olivia Henriksson

Många i Huddinge bor i lägenheter, vissa utan balkonger, men det går det fint att odla ändå.

– Det går jättebra att odla kryddor inomhus, basilika är enkelt. Även en mindre sorts gurka eller en lägre bevuxen tomat går fint att odla i fönstret.  Det gäller att ha koll på solmängden och att vattna ordentligt. För balkongodling skulle jag satsa på en stor och djup kruka där man kan sätta morötter eller kanske sallad. På en balkong kan man också odla på höjden. Kanske ett mindre träd som ger skugga? 

Foto: Olivia Henriksson

Victoria tipsar om att prioritera jordens kvalitet. Skippa den billiga “fuljorden” från macken och satsa istället på att bygga din egen jord. Med hjälp av en kompost attraheras insekter, grödorna blir näringsrika och skörden blir större. Folk tenderar enligt Victoria att fokusera mer på inköpet av själva plantorna och glömma bort jorden, en onödig miss.

Ett sista tips till er hemmaodlare som bör undvikas.

– Olivträd! Många kommer till Zetas och frågar varför deras dyra olivträd dör. För att vi bor i fel klimat svarar vi då. Ohållbart och omiljövänligt, satsa på något annat! 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami