onsdag 22 maj 2024

Områdespolisen: “Vi har gripit fler än någonsin”

Läs också
Reine Berglund menar att man måste vidta rätt åtgärder Foto: Minna Haqanyar

VÅRBY: Förra veckan inträffade ytterligare en skottlossning i Vårby. Nytt i Flempan har talat med områdespolisen Reine Berglund som förklarar våldsutvecklingen i Huddinge kommun. 

– Vi måste strypa blodomloppet i den organiserade brottsligheten, säger Reine Berglund. 

Vi möts på den nya polisstationen i Huddinge. Klockan hinner slå 10:36. Med en nyfiken blick verkar Reine vara redo att genomföra intervjun. Det är inte hans första, och absolut inte sista intervju. Reine är ett välkänt ansikte i Huddinge kommun med över 20 års erfarenhet inom poliskåren. 

– Jag blev polis för att kunna göra skillnad.

På tisdagskvällen den 7 november kl. 19:16 larmades polisen till Vårby gård till följd av ett mordförsök. En man i 25-årsåldern ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha skottskadats och fördes till sjukhus med ambulans. I dagsläget är ingen gripen för skottlossningen, meddelar Stockholmspolisens presstalesperson Nadya Norton. Mannen i fråga var sedan tidigare dömd för flertalet brott och känd hos polisen. 

Vårby finns med på polisens lista över “utsatta områden”. Dessa områden kännetecknas bland annat av låg socioekonomisk status och att kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Emellanåt har polisen svårigheter med att fullfölja arbetet i berörda områden. 

Områdespolisen Reine Berglund tycker att det är viktigt att betona att enbart en mycket liten procentandel av invånarna i Vårby utgör ett väldigt stort problem. 

– Den lilla procenten får ju ett oerhört stort utrymme i media. Som invånare i ett utsatt område lär det inte vara kul att få en stämpel på grund av en i majoritet negativ rapportering. 

I den politiska debatten talas det ofta om att fler poliser är lösningen till dagens ökade gängkriminalitet. Detta trots fall som skjutningen i Ronna den 1 oktober 2022 då polisen faktiskt var i närheten av brottsplatsen. 

– Fler poliser är ju bra, men vi måste vidta rätt åtgärder. En blandning av preventiva och reaktiva åtgärder krävs för att komma ned till en “rimlig nivå”. Men absolut, fler närvarande poliser dämpar brottsligheten.

På vilket sätt skiljer sig dagens kriminella från förr?

– Det är nu yngre gärningsmän som är mer orutinerade vilket förenklat polisens arbete. Vi har gripit fler än någonsin. 

Reine blir tyst en stund innan han ger några avslutande ord:

– Vi måste bygga relationer och våga lita på varandra. Vi jobbar mycket med förtroende. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami