lördag 25 maj 2024

Öppen droghandel i Visättra – så ska kommunen stoppa utvecklingen

Läs också
Foto: Genrebild, Nytt i Flempan.

Polisen pekar ut Visättra i Flemingsberg som ett område där bruk och försäljning av droger sker öppet. Polisen och politiker i Huddinge är eniga om att de behöver hjälpas åt.
– Kommunens insatser räcker inte utan lokalpolisens stöd, säger Aza Cheragwandi (S), ordförande i Huddinges trygghets- och delaktighetsberedning.

Polisens kartläggning av öppna drogscener presenterades förra veckan. Den pekar ut tre öppna drogscener i Huddinge, varav en är Visättra.

Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge, beskriver hur droghandeln i Flemingsberg har förändrats sedan den tidigare kartläggningen 2021.

– Polisen har gjort många insatser i Flemingsbergs centrum. Drogförsäljningen har flyttats från centrumkärnan, vilket butiksinnehavare och Flemingsbergsbor har märkt av, berättar Anna Schelin.

Hon beskriver att droghandeln istället har flyttats till bostadsområden, något fastighetsägare har rapporterat om. Samtidigt ser hon försiktigt positivt på förändringen.

 – När handeln flyttas från centrum blir droghandeln inte lika tillgänglig längre, säger Anna Schelin.

Droghandeln har istället flyttats till Visättra centrum. Foto: Tea Landon

Polisens åtgärder kommer att kretsa kring ett samarbete mellan polisen och andra aktörer i området, ett arbete som började redan i mars i år, enligt Anna Schelin.

– I mars hade vi vårt första fokusmöte med kyrkan, fastighetsägare och andra aktörer som arbetar i området. Vi måste komplettera varandra och arbeta tillsammans om vi ska kunna jobba bort Flemingsberg som en öppen drogscen, säger Anna Schelin.

Aza Cheragwandi (S) är ordförande i Huddinges trygghets- och delaktighetsberedning arbetar med att förebygga brott och skapa trygghet i kommunen. Även han betonar vikten av ett samarbete med lokalpolisen.

–  Det vi gör räcker inte utan lokalpolisens stöd och det krävs att både polisen och kommunen närvarar i Flemingsberg, säger Aza Cheragwandi.

Han lyfter fram trygghetskamerorna i Flemingsbergs centrum som både polis och lokalinvånare upplevt som en positiv insats. Aza Cheragwandi avslöjar även att det kommer att installeras kameror i Visättra centrum tidigt nästa år. Det är en process som tog längre tid än väntat då Integritetsskyddsmyndigheten först avslog kommunens ansökan.

Både Anna Schelin och Aza Cheragwandi är eniga om att situationen idag synliggör ett arbete som inte gjorts:

– Det vi ser i dag är resultatet av det vi inte gjorde för tio år sedan, säger Aza Cheragwandi.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami