lördag 25 maj 2024

Oppositionen i upprop mot skolbesparingar 

Läs också
Yasemin Ergül ((S), höger), Mats Einarsson ((V), vänster) och Ing-Marie Viklund ((L), mitten). Foto: Pressbilder

Kommunstyrelsen i Botkyrka vill effektivisera skolbudgeten med drygt 200 miljoner kronor till år 2028. Nu startar oppositionen ett upprop under parollen Stoppa nedskärningarna i Botkyrkas skolor

“Politisk propaganda”, svarar ordföranden i utbildningsnämnden.

I måndags kväll beslutade kommunstyrelsen att inte ändra sina budgetförutsättningar som under kommande år planerar minska skolbudgeten. Detta kritiseras av stora delar av oppositionen. Nu har Yasemin Ergül (S), Mats Einarsson (V), Ing-Marie Viklund (L) med tillhörande partier, samt Miljöpartiet och fackförbundet Kommunal tillsammans startat ett upprop med namnet Stoppa nedskärningarna i Botkyrkas skolor

– Vi startade den här kampanjen när vi inte fick något gehör från det politiska styret i den här frågan, säger Yasemin Ergül (S).

Spara in 210 miljoner

Budgetförutsättningarna innebär bland annat att utbildningsnämnden ska effektiviseras med 1 procent år 2025 vilket motsvarar cirka 30 miljoner kronor i besparingar. För perioden 2026-2028 kan man komma att öka effektiviseringarna till 2 procent. Totalt under 2025-2028 landar besparingarna i skolan på 210 miljoner kronor, enligt beräkningar från initiativtagarna bakom uppropet. 

Willy Viitala (M) är ordförande i utbildningsnämnden och menar att det är för tidigt att säga hur budgeten kommer att bli för kommande år. Effektiviseringen som planeras i skolorna är ännu endast ett förslag. Budgeten bestäms först i höst. 

– Kommunen måste effektivisera alla nämnder för att hålla budgeten. Om man ska skona skolan från effektiviseringar, som Socialdemokraterna vill, då måste man ta de pengarna från någon annanstans, säger han.

Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden. Foto: Isabel Sjöberg

“De vill inte diskutera med oss”

Yasemin Ergül (S), Mats Einarsson (V) och Ing-Marie Viklund (L) menar att de flera gånger har försökt lyfta frågan med styret, så att skolan slipper budgetbesparingar. De har yrkat på noll procent besparingar i utbildningsförvaltningen till 2030. 

– Skolan är så pass viktig att vi behöver diskutera över partigränserna, men de styrande partierna vill inte diskutera med oss, säger Ing-Marie Viklund (L). 

Enligt Willy Viitala (M) så är diskussionsfrågan från S, L, V och MP ett utspel för att plocka politiska poäng. 

– När vi själva har gjort liknande initiativ har vi många gånger mötts av deras kalla hand. Vi tar främst besluten inom vårt styre – inte med oppositionen, om vi inte behöver deras röster, säger Willy Viitala (M).

Willy Viitala menar även att Socialdemokraterna själva gjort liknande besparingar i skolorna när de suttit vid makten.

Nära 800 har skrivit under

Uppropet är enligt grundarna till för alla som vill freda skolan från ytterligare nedskärningar. En namninsamling har även startats med 785 underskrifter hittills. 

– Det här är en bredare kampanj som inte är kopplad till ett visst parti. Den är även för organisationer, fackförbund och Botkyrkabor som vill göra sin röst hörd, säger Mats Einarsson (V).

Oppositionen är orolig för konsekvenserna 

Willy Viitala (M) säger att man ännu inte vet hur eller var inom skolan man ska göra effektiviseringarna. Det är utbildningsförvaltningens uppdrag att ta reda på det. Men han understryker att det är viktigt att effektiviseringarna inte ska drabba kvaliteten i undervisningen. 

Trots det är kampanjens grundare oroliga för vad konsekvenserna kan bli.

– Det man är mest rädd för är att de elever som behöver extra stöd inte kommer att få det. Då finns det risk att unga hamnar fel. Det kan kosta kommunen ännu mer pengar, och även ett samhälleligt lidande, säger Mats Einarsson (V). 

På frågan om vad Willy Viitala (M) vill säga till föräldrar eller skolpersonal som är oroliga för denna effektivisering svarar han: 

– Man ska inte bara lyssna till det som är politisk propaganda. Man kan kontakta både kommunen och styrande politiker om man har frågor. Jag tar gärna en diskussion med föräldrar om frågan. Vi vill inte se negativa konsekvenser i välfärden heller.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami