söndag 26 maj 2024

Örnberget lockar fler till klättring

Läs också
Adrian Hogarth Renström och Sixten Hauffman förbereder inför klättringspremiären. Foto: Thea Hedberg

Säsongen för utomhusklättring har börjat och klättrare strömmar till Örnberget. Berget har länge varit en populär destination för erfarna sportklättrare. I takt med att intresset för klättring har ökat har det även lockat fler nybörjare.

Örnberget är en stor sportklätterklippa och det främsta utomhusklättergymmet i Stockholm. Berget har över 50 bultade leder med olika svårighetsgrader och vinklar. Berget betraktades länge som en klippa för endast erfarna klättrare i Stockholm, men nyligen började Andreas Andersson och Peter Yakubenko utveckla Svaväggen – en vägg med flera leder för nybörjare.

– Allt fler har börjat ta sig hit för att klättra sedan Svaväggen utvecklades. Örnberget nämns ofta i klätterböcker och flera hobbyklättrare sätter bultar här, säger Sixten Hauffman, klätterinstruktör.

Intresset för klättring har ökat

Sedan intresset för klättring har ökat har Stockholm byggt nya klättergym inne i stan. Det har gjort att även intresset för äventyrssport och friluftsliv har vuxit och allt fler vill testa på utomhusklättringen. 

– Det är viktigt att veta att utomhusklättring är väldigt annorlunda. Inomhus har du någon som bygger väggen du klättrar på, med vissa rörelser i åtanke. Utomhus har ingen planerat hur du ska klättra, utan du ska ta dig till toppen och lösa problemet helt på egen hand, säger Sixten Hauffman.  

Utan utplacerade grepp ökar säkerhetsrisken, men Örberget är känt för sin säkerhet och stabila granitvägg.
– På vissa berg här i Stockholm är bergen flisiga med en del lösa stenar vilket kan minska säkerheten. Men bergslaget på Örnberget är väldigt stabilt och väl underhållet med flera bultar att säkra sig i. Däremot kan fler saker gå fel utomhus så säkerheten är väldigt viktig, konstaterar Adrian Hogarth Renström, klätterinstruktör.

Adrian Hogarth Renström klättrar på Örnberget. Foto: Thea Hedberg

Stor tillgänglighet vid Örnberget

Örnbergets tillgänglighet är också något som lockar besökare. Berget ligger tjugo minuters promenad från Tullinge station och är omgivet av fin natur och nära vattnet. 

– Nu när säsongen för utomhusklättring har dragit igång och sommaren närmar sig så är det en fantastisk upplevelse på Örnberget. Även när solen skiner är det garanterad skugga på delar av berget. Att fika i gläntan är en populär aktivitet mellan klättringarna, säger Sixten Hauffman.

Folk har tidigare larmat om nedskräpning i naturen runt berget och oron har ökat inför sommarperioden. Men nedskräpningen är inget som oroar Adrian Hogarth Renström eller Sixten Hauffman.

– När ett ställe blir populärt och fler folk samlas finns det såklart en större risk för nedskräpning. Men min erfarenhet är att klättrare tar väl hand om naturen, så det är inget jag oroar mig för. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami