På senaste tiden har det rapporterats om en ökad oro för brottslighet i Huddinge kommun. Men siffrorna visar det motsatta, att antalet anmälningar om brott generellt sett minskat de senaste 20 åren.
– Sociala medier bidrar till den här oron. Den upplevda tryggheten är inte samma som den faktiska tryggheten, säger Anna Schelin kommunpolis i Huddinge.
Nytt i Flempan undersökte nyligen hur tryggheten ser ut för boende i Huddinge och siffrorna pekar på en ökad oro. Men i den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet syns det att det totala antalet anmälningar om brott minskat i Huddinge sedan 1996. Något kommunpolisen i Huddinge tror är en trend i hela Sverige.
I BRÅs årliga Nationella trygghetsundersökning från 2021 framgick det att misshandel, sexualbrott och stöld var några av de brott som oroade de boende i Huddinge. Men även anmälningar av dessa brottstyper har minskat eller haft minimal ökning de senaste 20 åren.
Samtidigt har flertal skjutningar i Huddinge kommunen inneburit en ökad oro och ett behov av trygghetsinsatser från polisens håll. Inte minst då två barn skadades i en skjutning i Visättra förra året, något som ledde till stor debatt kring tryggheten i området.
– En av polisens större rädslor är att oskyldiga hamnar i skottlinjen och träffas. De som skjuter är sällan vana skyttar och är dessutom ofta unga, förklara Anna Schelin.
Statistiken visar en ökning av skjutvapenvåld i hela Sverige,där antalet konstaterade dödsfall till följd av skjutningar varit som högst de senaste fem åren.
– Brottslighet minskar, det visar siffrorna. Men de grova brotten med skjutningar, det är ju ett nytt fenomen, tidigare använde man sig inte av vapen på det sättet som görs nu, säger Anna Schelin.
Skälen bakom det ökade skjutvapenvåldet är svåra att konstatera, men att vapen blivit mer lättillgängligt är en möjlig faktor påpekar Anna Schelin.
Framtidsutsikter
I februari 2022 beslöt Huddinge lokalpolisområde tillsammans med Kriminalvården och Huddinge kommun att införa den nya strategin “Group Violence Intervention” i hopp om att minska det grova våldet och öka tryggheten i samhället. Metoden, också kallad “ Sluta skjut”, utgår från ett samarbete mellan de tre parterna för att motverka sprängningar, skjutningar och dödligt våld i gängmiljö.
Den nya strategin har tidigare använts i Malmö i flera år men nu blir Huddinge den första kommunen i Stockholms län att införa detta. Förhoppningen är att öka den generella tryggheten och minska den organiserade brottsligheten i kommunen.