måndag 22 april 2024

Ortens tomtenissar är igång igen

Läs också
Olivia Ström (t.v.) och Ibbi Chune (t.h.) sprider julmagi till barn upp till 18 år genom att dela ut julklappar. Foto: Privat.

För fjärde året i rad tar Ibbi Chune och Olivia Ström på sig tomteluvorna och delar ut julklappar till barn i Stockholms förorter. Förra året samlade de in närmare 130 000 kr och kunde ge julklappar till över 250 barn. Årets insamling är redan uppe i 69 200 kr efter fyra dagar.

Ibbi Chune från Skarpnäck och Olivia Ström från Hjulsta blir ‘Ortens tomtenissar’ igen. De delar ut julklappar till barn i Stockholms socioekonomiskt utsatta förorter. Initiativet, som snabbt har vuxit, startade med ett telefonsamtal mellan de två vännerna inför julen 2020. 

 – Det var mitt under pandemin. Vi pratade om det fanns något vi kan göra för barn och unga och landade tillslut i Ortens tomtenissar, säger Ibbi Shune.

Ibbi Chune och Olivia Ström funderade mycket över hur de skulle genomföra projektet. De beskriver tidigare erfarenheter med julklappsutdelningar på offentliga platser och hur utdelningen bara nådde vissa. Det kan vara jobbigt att skylta med att man behöver hjälp, förklarade de. Därför var det viktigt att göra processen anonym, för att nå ut till barnen. För att önska sig en julklapp fyller man i ett formulär via deras instagram-profilen ortenstomtenissar. Formuläret öppnar nu till helgen. 

Full fart i julklappsverkstaden där det packas påsar med bland annat presentkort. Foto: Privat.

De vanligaste julklapparna som OT, Ortens tomtenissar, delar ut är presentkort. Det kan låta ogenomtänkt poängterar Olivia Ström, men ett presentkort gör att barnen får ett eget val. Tidigare tog de emot personliga önskningar från barnen, men till slut gick det inte längre. Det blev för tidskrävande.

– Jag kommer aldrig glömma en kille som skrev till oss och önskade sig ett par specifika fotbollsskor. Vi gick till fyra eller fem olika butiker och letade efter dem. Jag tror det var då vi insåg att-det-här-går-inte, berättar Olivia Ström

Trots ett gediget sökande hittade de inte rätt skor. När de åkte ut till killen, som bodde i västra Stockholm, för att lämna över skorna blev han lika glad ändå. Olivia Ström minns att han sa “det är inte dem, men de här är jättebra ändå”. Det märks att överlämningarna av presenterna gjort avtryck på Ibbi Chune och Olivia Ström. De berättar med värme om barn som gjort julkort, gett bakelser och energidrycker så att de ska orka. Även de som knappt har något vill ge tillbaka, beskriver Ibbi Chune.

Julklapparna körs ut till alla barn mellan den 16-18 december i år. Foto: Privat.

Från att första året ta emot 100 önskningar till fjolårets 250 rustar de nu upp för årets önskningar. Men de är inte själva. Vänner och familj hjälper till, särskilt Marko Stankovic, Neda Kadhum och Derin Karlström. De får även stöd av ett bilföretag, som bidrar både ekonomiskt och praktiskt genom att låna ut lokaler, packa och köra ut presenterna. Till framtiden hoppas vännerna att initiativet ska fortsätta att växa och bli en nationell rörelse. 

– Vi säger ofta till varandra att vi vill rädda världen. Lite barnsligt typ men ändå, säger Olivia Ström

För att vara med och bidra till insamlingen, swisha 0709623523, märk betalningen med “Julklapp”.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami