söndag 26 maj 2024

Östersjöstiftelsen finansierar miljöforskning på Södertörns Högskola

Läs också
Foto: Tilda Björk

På Södertörns högskola pågår ett miljöprojekt där studenter arbetar tillsammans med forskare från fyra europeiska länder. Studenten Emma Grönblad genomför sitt examensarbete inom ramen för projektet som kan betyda en förändring för Huddinge kommuns bevarande av natur. 

Emma Grönblad studerar miljö- och utvecklingsprogrammet på Södertörns högskola och har drivit ideén om att kombinera forskning om klimatförändringar med biologisk mångfald. Med hjälp av finansiellt stöd från Östersjöstiftelsen kan projektet bedrivas av studenter och forskare. I labbet undersöker hon proverna för att samla data om såväl djur som klimatförändringar, något hon får hjälp med av fyra franska utbytesstudenter.

– Det är synd att trender styr vad vi intresserar oss av, när det talas mer om klimatförändringar hamnar biologisk mångfald lätt i skuggan. Därför vill jag belysa båda områdena, berättar hon.

Emma Grönblad har samlat in sedimentprover i fält för att undersöka olika havsbottnar. Foto: Tilda Björk

Så påverkas Huddinge

Genom att undersöka olika kustmiljöer med hjälp av analyser av sediment där det växer bland annat vass eller sjögräs, undersöker de hur områden gynnar naturens egen förmåga att ta hand om de ökade koldioxidhalterna i atmosfären. Precis som bevarandet av våtmarker på land kan arbetet med kustområdena leda till att visa hur fler miljöer behöver skyddas. 

Elinor Andrén, docent i naturgeografi vid Södertörns högskola, är en del av projektet och berättar hur arbetet kan påverka lokalt.

– För Huddinge kan det innebära att man vill bevara vissa stränder och kustområden som de är, som att hindra bryggor och småbåtshamnar från att byggas vid viktig mark. Om rätt person ansvarar för frågan kanske det leder till att kommunen blir mer restriktiv att bevilja bygglov i skärgården, säger hon.

Studenterna undersöker varsitt prov medan docenten Elinor berättar mer om projektet. Foto: Tilda Björk

– Jag tycker att det verkligen är viktigt att undersöka ekosystem och hur de kommer att reagera på ökningen av koldioxid i framtiden, berättar Claire Baumgarth, en av de franska studenterna.

Proverna har samlats under en längre tid och i sommar fortsätter arbetet, bland annat i Finland, där studenterna kommer vara med. Elinor Andrén och övriga projektledare är mycket tacksamma för studenterna som är med och driver projektet framåt.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami