lördag 18 maj 2024

Övervakningskameror gör Flemingsbergs centrum tryggare

Läs också

Flemingsbergs centrum. Foto: Ella Olofsson

Flemingsberg står på polisens lista över utsatta områden. Därför satte Huddinge kommun upp övervakningskameror i Flemingsbergs centrum för året. Tillsammans ska kamerorna och polisens dagliga ronder öka tryggheten och säkerheten i centrum.

Det är i brottsförebyggande syfte och som trygghetsskapande verktyg som kommunen beslutade om kamerabevakning i Flemingsbergs centrum. Kamerabevakningen i centrum drivs i ett gemensamt samarbete mellan Huddinge kommun, Huge Bostäder AB och Huddinge Samhällsfastigheter AB.

Nu är det ungefär ett år sedan kamerorna installerades och centrums butikspersonal märker av kommunens och polisens insatser.

– Det är många faktorer som har hjälpt centrum att bli lugnare och trevligare. Kamerorna som installerades förra året, samt den nyöppnade fritidsgården som ger ungdomar en plats att vara på, förklarar en butikspersonal. 

Reine Berglund, områdespolis i Huddinge. Foto: Privat

– Övervakningskamerorna är en stor hjälp. De kan ha en viss förebyggande effekt och är en enorm hjälp om något har skett. Men de kriminella lär sig till slut var kamerorna är placerade, säger Reine Berglund.

Polisen mer närvarande

Reine Berglund är områdespolis i Huddinge och märker en positiv effekt av kamerabevakningen. 

En man som jobbar i centrum förklarar att han ibland har tvingats stänga tidigare på grund av stökiga ungdomar. Han vittnar om att det blivit bättre efter att polisen börjat bli mer närvarande. 

– Vi försöker med dagliga fotpatruller för att söka kontakt med lokalbor och företagare i centrum. Vi har ett bra samarbete med kommunen, de har också sina egna ordningsvakter. Vi vill vara synliga i bland annat Flemingsberg, Skogås och Vårby, säger polisen Reine Berglund. 

Faith Inekci, anställd hos butiken Plusen. Foto: Ella Olofsson

Faith Inekci jobbar på Plusen, tidigare Pulsen, i centrum. Han vittnar om senaste tidens förändringar. 

Dagliga ronder bidrar

– För några år sedan var det många ungdomar som hängde i centrum och polisen hade inte samma närvaro. Idag går polisen och ordningsvakterna sina dagliga ronder vilket bidrar till att ordningen upprätthålls, menar Faith Inekci. 

En annan butikspersonal i centrum anser att dessa insatser är avgörande.

– Jag hoppas att kamerabevakningen fortsätter på samma nivå, och att fler fritidsgårdar öppnas för ungdomar. Jag tycker att vi företagare som utsatts för oordning i centrum borde ersättas med resurser till vår verksamhet. Jag och mina kunder har förlorat på det här, berättar en butikspersonal. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami