lördag 25 maj 2024

På Jessies är hela caféet en second hand-butik

Läs också
Jessie i sitt musikcafé. Foto: Erika Eriksson.

Nästan allt i butiken är till salu, från kaffekoppen du dricker ur till möblerna du sitter på. Ett medvetet val med tanke på hur mycket som konsumeras och slängs, säger Jessie Van der Zwan. 

2020 följde Jessie Van der Zwan sin dröm och startade ett musikcafé med second hand-butik i Stuvsta. Att det skulle bli en second hand-butik av caféet var ingen självklarhet. Men Jessie som alltid har gillat att gå på loppis och leta runt på bortskänkes-annonser, såg att hon här hade möjlighet att göra något personligt av sitt café. Att det ständigt skulle vara i förändring, vilket är roligt både för henne själv och hennes stamkunder.  

 – Mina favorit second hand-butiker är Stadsmissionen, Erikshjälpen i Vårby och Hela människan i Stuvsta. Åker man till dessa hittar man nästan alltid det man vill ha, säger Jessie.  

Hon får i dag många förfrågningar från andra om hon vill ta emot saker och sälja. Men Jessie säger bara ja till sådant som hon kan använda i butiken, innan det säljs vidare till någon annan. 

– Jag bryr mig mycket om miljön och funderar på vad nyproduktion och konsumtion gör för klimatet och tycker därför det känns fint att ha en verksamhet som fungerar på det här sättet. Det jag säljer mest av är glas. Champagneglas och vinglas, så det försöker jag alltid titta efter när jag letar nya varor till caféet. Det blir även fina detaljer här på hyllorna. 

Mest sålda varorna i caféet är glas och porslin. Foto: Erika Eriksson.

Jessie samarbetar även med andra småföretagare och allra helst med lokala verksamheter. Hon har alltid någon form av konst eller fotoutställning på caféet som byts ut månadsvis. Och just nu ställer även en tjej ut sina lädersmycket, där allt läder är återanvänt eller restbitar från produktion som annars skulle slängas.  

 – Jag är ett fönster ut mot folk och vill därför promota andra företag. Det är tufft att vara egen och man får göra mycket själv. Nu har jag en anställd men jag bakar, lagar mat, har hand om kassan, sjunger och sköter second hand-butiken. Det är tufft men jag har aldrig ångrat att jag öppnat mitt café, säger Jessie Van der Zwan.  

Namn:Jessie Van der Zwan
Ålder:42år
Yrke:Ägare av Jessies musikcafé & Second hand 
Ort:Stuvsta 
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami