torsdag 30 maj 2024

Pensionärer förenas genom mattcurling

Läs också
Södertörnsmästerskapen 2019. Foto: Sune Jacobsson

Föreningen SPF Huddinge för samman pensionärer runt om i kommunen. En av aktiviteterna är mattcurling. Sporten är uppskattad av pensionärer och ger dem träning för både kropp och knopp. 

SPORT. SPF står för Sveriges Pensionärsförbund och är partipolitiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt till pension i Sverige. I dagsläget har föreningen i Huddinge tre grupper som träffas i Källbrink på helger och spelar mattcurling. Sporten uppskattats och växer ständigt. 

I Huddinge har föreningen spelat mattcurling sedan 2011, då fick några pensionärer reda på att Tyresö startat ett lag. De åkte dit för att provspela och därefter hjälpte Tyresös lag till med att starta ett lag i Huddinge genom tennisklubben Källbrink. Huddinge Kultur och Fritid sponsrade med material och föreningen gick snabbt från åtta till bortåt femtio personer i laget.

 Annika Hellberg är ledare för en av grupperna och hon berättar varför hon tror sporten är så omtyckt.

– Det är väldigt socialt och roligt. Det finns de som är tävlingsinriktade men de flesta gör det för att ha kul. Det är ett lätt spel men samtidigt en utmaning att bli bäst.

I Huddinge har föreningen spelat mattcurling sedan 2011, då fick några pensionärer reda på att Tyresö startat ett lag. Foto: Arkiv

Lagen har minskat till hälften  

Bakom mattcurling ligger göteborgaren Carl-Åke Ahlqvist. Han började redan på 60-talet att förvandla sina idéer till vad som kom att bli en av Sveriges mest växande sporter, innebandy. Därefter startade han företaget Unicurl som idag är inriktat på sport och aktivitetsprodukter.

– Mattcurling fungerar ungefär som iscurling. Det är ett strategiskt och tekniskt spel samtidigt som man blir både trött och andfådd. Som pensionär har man inte så mycket viktigt att tänka på, så det är bra att sporten håller igång hjärnkontoret, säger Annika Hellberg och skrattar.

Enligt Annika är det viktigt att anordna dessa grupper för pensionärer. Föreningen SPF Huddinge anordnar även mästerskap, senast var Södertörns mästerskap 2019 som hölls i Tyresö och Skogås. 

Sedan dess har Tyresös lag lagt ner medan Huddinges lag går bra trots att de har fått begränsa sporten till helgerna. Deras idrottshall behövs för gymnastiklektioner i veckorna. Det har resulterat i att antalet lag har minskat till hälften. Det oroar inte Annika.

Padel-trenden oroar

– Det är sporten padel som kan ställa till det.

Vi är oroliga att bli utmanövrerade av padelbanorna. Än så länge ser det dock ljust ut, det är inga problem i Källbrink och vi hoppas att laget lockar fler personer när idrottshallen inte behöver vara klassrum på vardagarna längre. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami