lördag 25 maj 2024

Pensionärer snyggar till Huddinge

Läs också

“Torsdagsplockarna” är ett gäng seniorer som sedan pandemin har plockat skräp runt om i Stuvsta, Fullersta och Snättringe. Gruppmedlemmen Sture Pettersson, 74, berättar för Nytt i Flempan om det rena initiativet. 

Från vänster: Sven-Olof Andersson, Anders Åberg, Barbro Andersson, Els-Marie Åberg. Foto: Ginger Holger

Sture Pettersson berättar om kärngänget som ligger bakom fenomenet “torsdagsplockarna”. Gruppen består av honom själv och kompisarna Monica Mattisson, Sven-Olof Andersson, Barbro Andersson, Ginger Holger, Rolf Holger, Anders Åberg och Els-Marie Åberg. Han berättar om olika fester det tajta gänget anordnar årligen. Bland annat den vegetariska “grönsaksfesten” och en Nobelmiddag. Under pandemin kunde de inte träffas lika mycket som innan. Då kom idén att de kunde gå på promenader för att umgås på ett säkert sätt. När de fick syn på nedskräpningen under promenaderna föddes idén att de själva kunde plocka upp skräpet. 

Sture Pettersson kontaktade kommunen om att de var intresserade av att plocka skräp och på så sätt fick han och hans kompisar skräpplockare för att förenkla skräpplockningen. Kommunen hjälper även till genom att plocka upp all fångst pensionärsgruppen får under sina rundor. Att det blev på just torsdagar var för att den dagen passade alla i gruppen. 

– Vi är ett trevligt gäng som tycker om att träffas och det är en rolig grej att hjälpa till på det här sättet. Hela gänget är över 70 år så det är ett sätt att röra på sig också. 

Deras initiativ har fått stor spridning i kommunen. Sture Pettersson berättar att gruppen har fått pengar som bidrag från personer som tycker att de gör ett bra jobb. De har fått omkring 3000 kronor som de har spenderat på cafébesök. De vill stötta olika caféer och samtidigt får de fika tillsammans. Blir det inte cafébesök blir det hembakat hos någon av gruppmedlemmarna. En del av torsdagsplockningen är nämligen att fika tillsammans efteråt. 

– Man gör gott och får något gott av det. 

Gruppen brukar samla ungefär tio små soppåsar med skräp under varje promenad. Vid centrum blir det lite mer och vid villaområden lite mindre. De hittar allt från godispapper och snusdosor till oöppnade champagneflaskor och sedlar. Sture Pettersson har även sett en ökning av lustgaspatroner. 

– Det är en trend att det ökar. Det är inte kul att se. 

Flera har hört av sig för att få följa med Sture Pettersson och hans kompisar. Men han svarar alltid nej. Däremot uppmanar han andra att ägna sig en dag i veckan åt skräpplockning med sina vänner där man bor.

Maya Lundblad

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami