tisdag 21 maj 2024

Pensionärernas riksorganisation: “Ett möte mellan generationer”

Läs också
Birgitta Berg, ordförande PRO Trångsund
Birgitta Berg, drdförande i PRO Trångsund. Foto: Elias Johansson.

Pensionärernas riksorganisation (PRO) har verkat i Sverige sedan 1942 och har ungefär 260 000 medlemmar. I Huddinge och Botkyrka finns 14 föreningar. 

 Föreningen är till för pensionärer som vill komma samman och göra trevliga saker, säger Birgitta Berg, ordförande i PRO Trångsund, Huddinge. 

Trångsunds förening är en av de större i Huddinge kommun med hela 415 medlemmar som delar livserfarenheter och glädje med varandra. Enligt Birgitta Berg, 81 år, erbjuder PRO aktiviteter som sträcker sig från promenader och sång till pubkvällar, qigong och gå-fotboll. 

– Gå-fotbollen är en aktivitet vi haft i ungefär ett år. Det är kul, problemet är att man så gärna vill springa.

Birgitta visar en broschyr som vittnar om många möjligheter till sammankomster och ett aktivt liv som pensionär och berättar stolt om de aktiviteter som finns för föreningens medlemmar under våren.

–  Vi behöver alla få en liten påminnelse ibland om vad som är på gång, ska man hinna med allt det här … det är jätteskoj faktiskt, skrattar Birgitta Berg.

Möte mellan generationer

PRO Trångsund har för närvarande en lokal i just Trångsund, en lokal som Birgitta Berg menar är för dålig. Den är trång sett till föreningens alla medlemmar. Detta är inte bra för PROs önskan om att vara en mötesplats som ska motverka äldres ensamhet. Mötesplatsen är av yttersta vikt, för att motverka ensamheten.

Det finns dock beslut om att lokalen ska rivas, berättar Birgitta. Det förs en diskussion med Huddinge kommun och hon är mån om att poängtera att kommunen inte kommer ställa föreningens medlemmar på gatan. Birgitta Bergs önskedröm kring lokalfrågan är att använda en lokal som även kan användas som fritidsgård.

– Vi är där på dagen, de på kvällen.

I dagsläget äter medlemmarna i Trångsundsskolan. Av andra medlemmar har Birgitta Berg tagit del av berättelser där äldre suttit ensamma, varpå elever frågar om de vill ha sällskap. Hon betonar vikten av att möta yngre personer. 

– Jag blir himla glad av mötet mellan generationer.

Birgitta Berg betonar strikt hur allt inte är ”guld och gröna skogar”, men att det samtidigt finns goda möjligheter för äldre människor att känna tillhörighet och trygghet. Hon berättar vidare om hur resor i grupp skänker trygghet, men också en enorm glädje.

–  Vi ska ha kul, och kul är det viktigaste ordet. Vi ska ha kul nu, för vi vet inget om sen.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami