lördag 25 maj 2024

Per Ledin: ”Sociala medier har ändrat villkoren för kommunikation”

Läs också
Per Ledin, professor i svenska
Per Ledin, professor i svenska Foto: Södertörns högskola

Hallå där Per Ledin, som är  professor i svenska vid Södertörns högskola och har ett stort intresse för hur språk samspelar med samhälleliga utmaningar och förändringar. Nu har han tilldelats Svenska Akademiens stipendium till Harry Martinsons minne för 2021.

Vad betyder språket för dig?

– Att vara människa är i mycket att vara i språket. Genom språket hanterar vi världen och oss själva, och skapar oss en tillvaro. Det har alltid fascinerat mig. Som forskare har jag särskilt intresserat mig för hur språket kan användas för att förändra våra sociala villkor.

Hur har det svenska språket förändrats under de senaste åren?

– Sociala medier har ändrat villkoren för kommunikation. Jag pratade med en engelsk forskare om att ”me looking at me” blivit ett ny grund för kommunikation. Alltså att fota sig själv och lägga upp och bjuda in andra till att kommentera eller gilla. Att på det sättet betrakta och iscensätta sig själv för andra fanns inte riktigt förr.

Vad tycker du om nyord?

– Bra! Det är vad språk är. Att skapa ord för det vi vill uttrycka och ibland för att förändra samhället eller identiteter. När kanskeman blir ett nytt ord måste vi förstås förhålla oss till om det finns kanskekvinnor. Många nyord kommer från engelskan och på ett sätt lite ironiskt att beteckna en äldre generation med boomer – den sortens engelska fanns inte när de växte upp. Nyord är spännande!

I boken Doing Visual Analysis skriver du om visuell design som används av företag för att få oss att omfamna deras värderingar. Kan du ge något exempel på det?

– Ett exempel är Oatlys kommunikation som jag forskat om. Förr i tiden sålde Oatly havremjölk. Nu säljer de värderingar och moral. Genom att köpa deras havredryck räddar du planeten – det är budskapet. Det förmedlas av designen på förpackningar, genom väggmålningar i urbana områden, genom stora affischtavlor och banderoller, där vi uppmanas bli en till av kampen för en bättre jord. Konsumtion har blivit moraliskt laddad, något vi bland annat diskuterar i boken.

Du har undersökt hur språk- och samhällsförändringar samspelar, historiskt och i dagens globaliserade värld. Kan du förklara vad det innebär och vad du hittills kommit fram till?

– Oatly exemplifierar vad det innebär. I min avhandling tog jag upp hur arbetarrörelsen startade tidningar runt sekelskiftet 1900 för att skapa en ny offentlighet och göra anspråk på samhällsmakten. Jag kunde visa hur det gick till språkligt och multimodalt och hur ett slags skötsamt och ansvarsfullt ideal växte fram. 

Vad läser du på fritiden? Några boktips?

– Jag läser ganska mycket tidskriftsartiklar om ämnen jag tycker är spännande, som kultur, politik, konst, schack och fotboll. På somrarna blir det mer romaner. Några boktips vet jag inte riktigt om jag har. Eller nu kom jag att tänka på att jag borde ge mig själv Thomas Tidholms senaste diktsamling, Rösterna från Avocadobergen, i julklapp. Tidholm är en av mina favoriter, så det blir mitt tips.

Fakta om Per Ledin:

  • Ålder: 59
  • Ort: Hägersten (men jag har bott i Flempan)
  • Aktuell med: Stipendium från Svenska Akademin

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami