måndag 20 maj 2024

Personalen trivs på Visättraskolan: “Overkligt bra skola”

Läs också
Erik Hall
Erik Hall, tillförordnad rektor Visättraskolan. Foto: Anna Höök

När Nytt i Flempan var ute i Huddinge och frågade vad lokalbefolkningen ville läsa om i tidningen var det många som svarade: “Bra nyheter.” Ett exempel som många nämnde var hur bra Visättraskolan blivit. Nytt i Flempan gick dit. 

FLEMINGSBERG. I en tid då vi ofta hör om problem och nedskärningar i skolan kan det vara av stort värde att se på goda exempel. Vad är receptet på att skapa en skola där elever och personal trivs och utvecklas? 

Personalen på Visättraskolan berättar om hur förändringen startade med att Semira Vikström tillträdde som rektor på skolan 2013. Skolan hade mycket problem att ta tag i. 

Jag hade jobbat med henne tidigare, men nu blev hon en fjäril. Här kom hela hennes kompetens till sin rätt, säger skolsköterskan Norma Bento.

Erik Hall arbetade tätt tillsammans med Semira under förändringsarbetet, med de sex framgångsfaktorerna (se faktaruta), och fortsatte  i samma anda när hon bytte arbetsplats. Idag är han tillförordnad rektor på skolan. 

Erik har en förmåga att se helheten, säger Norma Bento.

Vi är ett team. Det har byggts upp genom åren och hela tiden har vi blivit lyssnade på.  Det är ett tydligt ledarskap och en tydlig vision vi arbetar efter, berättar Rabia Celik, klasslärare i åk 1.

Det är mycket frihet under ansvar. Vi kan använda vår kompetens och lägga upp arbetet själva. Samtidigt har vi alltid nära till stöd och hjälp när vi behöver det, säger Michaela Nelson Zell, lärare i språk, förstalärare samt tar emot nyanlända. 

Några av personalen på Visättraskolan Rabia Celik, Norma Bento, Michaela Nelson Zell
Några av personalen på Visättraskolan Rabia Celik, Norma Bento, Michaela Nelson Zell. Foto: Anna Höök

Superlativen är många. Det som är intressant är att höra hur det har gått till. Vad är framgångsreceptet? Erik Hall är beteendevetare i grunden och arbetade från början som kurator på skolan. Skolan har fokuserat mycket på elevhälsan. 

Det var med skräckblandad förtjusning jag tillträdde som tillförordnad rektor. Det är ett viktigt uppdrag, stort att ha det yttersta ansvaret. Tack vare stödet från ledningsgruppen, och förtroendet jag kände att jag hade från personalen kändes det ändå tryggt, berättar Erik Hall. 

Kugghjulen är något som samtliga återkommer till. Att alla på skolan är ett kugghjul, och att alla behövs för att det ska bli bra. Att alla är lika viktiga. 

Personal som en gång börjat arbeta här vill inte byta arbetsplats. Michaela Nelson Zell har jobbat här sedan 2014:Än så länge har vi bara blivit fler. Jag brukar berätta för våra lärarstudenter att de inte ska tro att det är så här på alla skolor. Det här är en overkligt bra skola.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami