lördag 25 maj 2024

Peter Gunnarsson trivs med att utbilda nästa generation

Läs också
Peter Gunnarsson, 70 år, undervisar i journalistik och film på Södertörns högskola. Men han har varit med om mycket mer intressant i sitt liv. Foto: Oscar Lilleborg

Peter Gunnarsson, 70 år, undervisar sedan 15 år tillbaka journalistik på Södertörns högskola. Han har tidigare jobbat mycket med att filma intressanta program till bland annat SVT. Nu undervisar han mest i tv- och filmkurser på Södertörns högskola.

Peter Gunnarssons grundutbildning är från dåvarande Dramatiska institutet.

– Jag började filma och det var väldigt roligt, min första utbildning är filmare. Jag har jobbat journalistiskt genom film, har producerat mycket till exempelvis SVT, säger Peter Gunnarsson.

Han säger att det inte alls var självklart från början att han tillfälligt skulle pausa sin karriär som filmare för att börja undervisa studenter. 

– Det var en slump, jag blev tillfrågad att hålla en kurs, genom en annan kollega som jobbar med ljud. Efter det var det naturligt att jag tog fler kurser och blev anställd, jag trivdes helt enkelt. Jag har jobbat här sedan 2007 nu. 

Från början har Peter jobbat mycket med att producera och filma program för bland annat SVT.  

– Jag var ute och filmade världen runt förut, jag gjorde till exempel en miljöhistoria om hur man hanterar spannmålsproduktion i Sydostasien. Då reste jag till bland annat Filippinerna. Det sändes på tv och festivaler, och det gick väldigt bra med stora framgångar. På den tiden spelas ljudet in på rullband. Detta var närmare 30 år sedan, då jobbade jag 10-15 år med den typen av produktioner innan jag började jobba här. Det var väldigt roligt. 

Men det passar honom även bra att jobba på Södertörn som han gör nu. Han säger sig trivas med studenter, han vill umgås med den yngre generationen, eftersom han enligt sig själv “har framtiden bakom mig”. 

Huvudkursen han hållit i har varit JDM:s (Journalistik och digitala medier) studioproduktion. Peter säger att studenterna har fått lära sig tekniken och kameran i kursen innan, även att göra vinjetter och grafik, och då är det till slut dags för det sista momentet. Spela in en TV produktion. 

– Vi har en studio med tre kameror så du kan härma vilket program du vill.

TV studio på Södertörns högskola. Foto: Peter Gunnarsson

Peter tycker även att det är roligt att han känner studenterna sedan tidigare och får se de jobba i team och samarbeta och visa att de kan. Han säger att han även att det är viktigt att folk uppskattar och tycker att det han undervisar är kul, då vill de lära sig. 

– Annars hade jag kunnat sluta imorgon. Då är det inte viktigt, säger Peter Gunnarsson.

De viktigaste egenskaperna hos en journalist – enligt Peter
Vara nyfiken och driven
Ha ett intresse av det du gör själv
Inte ge upp
Gå det extra steget
Visa istället för att berätta (inom film)
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami