Idag har Huddinge kommun stora utmaningar när det gäller vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag. För att långsiktigt kunna säkra kommunens vattenkvalitet behövs en god överblick över förorenad mark. Kommunen jobbar med en planering där de ska förbättra sina kunskaper kring ekosystemet.
Huddinge kommuns miljöstrateg Elin Nannstedt förklarar att kemikalier i stadsnära sjöar är ett mycket vanligt problem. De vanligaste utsläppen är från industrier och soptippar, samt brandskum från brandövningsplatser. Trots att många av de ämnen som ligger i sjöarna är förbjudna att använda idag finns de kvar i miljö på grund av att de är svårnedbrytbara.
– Kommunen avråder Huddingebor från att äta fisk från sjöarna Magelungen, Drevviken och Trehörningen samt uppmanar till försiktighet i Orlången och Långsjön på grund av kemikalier. Däremot är det inte farligt att bada i sjöarna eller råka få i sig vattnet, säger Elin Nannstedt.
För att åtgärda problemet med kemikalier i sjöarna vill kommunen utveckla sina kunskaper om hur halterna av olika ämnen har vuxit. De kemikalierna som finns i Huddinge och många andra kommuners sjöar ligger lagrade i sedimenten. Kemikalier i sjöar är inte bara ett vanligt problem utan också långvarigt då det är svårt att rena vår miljö från dessa ämnen. Medan vissa ämnesgrupper minskar ökar andra. Ett exempel på en ämnesgrupp som ökar är PFAS, ett är ett ämne som kommunen vill uppmärksamma.
– Vi kommer inte gräva i sedimenten då det kan ge motsatt effekt och är väldigt kostsamt. Ämnen som tungmetaller eller långlivade miljögifter som ligger i sedimenten av sjöarna gör inte mycket skada. Däremot, om kommunen märker att vissa halter ökar i fisk eller vatten kan de betyda att det finns ett läckage någonstans som sedan kan leda till var ämnet kommer ifrån, säger Elin Nannstedt.