onsdag 18 september 2024

Pjäs skriven av AI ges i Botkyrka

Läs också

Nattygsbordet är den första pjäsen i världen som blivit skriven av en artificiell intelligens. 

– Den är helt bisarr och jättetokig. Samtidigt otäck för att den är så vardaglig, säger regissören Dan Andersson.

Foto: Dan Andersson

KULTUR. År 2020 hade pjäsen Nattygsbordet premiär i Göteborg, men hann inte ta sig till fler städer på grund av Coronapandemin som inträffade samma år. 7 november i år kom den tillbaka till Göteborg och tog publiken med storm. 

Pjäsens regissör, Dan Andersson, förklarar hur det hela började. 

– Den artificiella intelligensen skrev ett manus på 600 sidor text helt själv, sedan skalade jag och min kollega Annelie Horáková ner det till 90 sidor och gjorde en pjäs av det. 

Till Hallunda i december

Pjäsen har än så länge spelats i Göteborg, Linköping och Uppsala och fortsätter turnén med att besöka Karlstad, Stockholm och Lund. Den 7 december uppträder de i Hallunda Folkets Hus. Publiken gillar föreställningen. 

– Pjäsen har verkligen uppskattats, den lämnar ingen oberörd. Det är många som kommer fram och ställer frågor efteråt vilket är väldigt kul, säger Andersson. 

Dan Andersson har trots det roliga arbetet inför projektet haft en del svårigheter. 

– Det var läskigt att visa upp pjäsen för en publik. Vad kommer folk tycka? Så det var skönt att höra skratt i publiken eller när de kippar efter andan när något oväntat händer. 

“Vi försöker lyda datorn”

Efter att AI:n skrivit manuset ville Dan Andersson att så lite som möjligt skulle ändras på. 

– Man har försökt hitta mening bakom texten. Vi försöker lyda datorn, underkasta oss texten som finns och inte ifrågasätta den. 

Han förklarar att det roligaste har varit att saker får vara dumt och att ingen kan ta illa upp. Det finns ingen dold tanke bakom, vilket gör det avslappnat.

– Det är en pjäs som inte liknar något annat. Den är helt bisarr, jättetokig och samtidigt otäck för att den är så vardaglig. Enligt mig är det en pjäs som handlar om mänsklighet, trots att den är så långt ifrån en människa man kan komma så kommer man dit igen. Den är i gränslandet mellan vardagligt och oigenkännligt om mänskligheten.  

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami