Just nu pågår insatsen “Julefrid i Botkyrka kommun”. Under fyra dagar arbetar polisen med extra insatta resurser för att förhindra brott i nära relationer. Mörkertalet är stort för brottskategorin och förutom att aktivt söka upp kommunens medborgare, uppmanar polisen fler till att samarbeta för att hjälpa de som far illa.
Insatsen i Botkyrka går ut på att uppmuntra allmänheten att höra av sig till polisen vid misstanke om brott. Joakim Husén är insatsledare och önskar att fler människor vill samarbeta med polisen. Statistik visar att antalet anmälningar kring jul- och andra högtider brukar öka. Insatsen “julefrid” startade 2021 och i år har även insats “påskfrid” och “midsommarfrid” genomförts.
“Våga tipsa!” är uppmaningen på flygbladet som Joakim Husén, polis i Botkyrka och hans kollega delar ut till förbipasserande vid Tumba station. Flygbladet innehåller information om var man kan vända sig om man känner till att någon utsätts för våld.
Våld i nära relation är ett stort samhällsproblem som orsakar mycket lidande. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är utsattheten för våld i nära relation och barnfridsbrott utbrett i samhället – men få anmäler. Det är vanligare att den som utsätts snarare söker hjälp än polisanmäler brottet. Enligt BRÅ:s undersökning uppger 13,6 procent av befolkningen (16–84 år) i Sverige att de blivit utsatta för någon typ av våld i nära relation under 2022.
– Samtidigt som vi står här pågår det en insats runt om oss. Vi knackar dörr runt om i området, berättar Joakim. Vi måste få hjälp från allmänheten. Alla måste hjälpas åt. Alla måste använda sina ögon och sin hörsel för att hjälpa polisen, för att få oss att komma in i lägenheter och hjälpa personer som utsätts.
Polisen i Botkyrka uppmanar alla att ringa polisen om man misstänker att någon far illa. Om man hör dunsar eller skrik från en lägenhet, kan det innebära att någon är i akut behov av hjälp. Då mörkertalet är stort, behöver polisen all hjälp de kan få.