Aftonbladet larmade 2021 att kraven ökar för att få fler utbildade poliser till Polishögskolan. Följden blir att utbildningen antar studenter som inte har full behörighet. Nu lite över ett år senare har Nytt i Flempan träffat en student för att se om situationen har förändrats.
Aftonbladet skriver att socialdemokraternas förslag på att få 50 000 anställda på 10 år resulterade i att antagningskraven sänktes för att komma in på utbildningen. Följden blev att elever som blir antagna saknar den kompetens som förväntas av en polis. Vissa av studenterna vet inte hur de ska underhålla bilarna och de har begränsade förmågor i både tal och skrift. Nytt i Flempan har träffat studenten Jonas (som heter något annat) som läser polisutbildningen vid Södertörns högskola för att ta reda på hur studenterna upplevt kritiken.
– Utbildningen har inte ändrats sen Aftonbladet gjorde sin granskning. Vissa lärare har däremot tagit avstånd från anklagelserna och menar istället att det ska finnas utrymmer för att göra misstag och lära sig av dem, säger Jonas.
Rapporter att aspiranter saknar grundläggande kunskap om lagar och korrekt agerande gör att studenterna blir oroliga över hur de ska klara sig i arbetslivet.
– Jag känner mig trygg med en handfull av klassen. De flesta är oroliga för att gå ut på aspiranten eftersom kunskapsglappet är så pass stort. Skolan misslyckas totalt att ge oss rätt verktyg, säger Jonas.
Hur anser studenterna att skolan borde agera för att lösa majoriteten av problemen?
Majoriteten av nyheterna om polisutbildning har endast fokuserat på kritiken på studenternas beteende. Frågan om vad skolan och lärarna kan göra bättre försvinner från agendan. Nytt i Flempan tog då chansen för att höra vad studenten kan göra bättre.
– Jag talar för de flesta, utbildningen behöver flera lärare som är poliser. Programansvariga är inte ens polis själv så hur ska han som akademiker kunna besluta vem som är lämplig eller inte, avslutar Jonas.
Nytt i Flempan har även försökt kontakta lärarna på polisutbildningen för att svara på kritiken som riktas från studenterna.
– Det är inte alls relevant att tjata om det där längre. Det vill vi inte svara på, säger läraren.