torsdag 30 maj 2024

Polisstudenterna – “Det kan få fler att bli poliser”

Läs också
Polisstudenterna Lovisa och Hjalmar på polisutbildningspodden berättar om hur de ser på polisyrket. Foto: privat

Var tredje ung vuxen har övervägt att bli polis. Trots det utbildas inte tillräckligt många nya poliser i takt med pensionsavgångar och karriärbyten. Regeringens mål är att 10 000 poliser ska tillsättas till 2024. Kommer det att gå?
–Det är jättebra att politikerna sätter mål men det borde satsas mer på yrket för att fler ska söka, säger Hjalmar polisstudent på Södertörns högskola och aktiv med Polisutbildningspodden.

CAMPUS. I början av november presenterade regeringen sin budget för 2023. Rättsväsendet får höjda anslag med 1,43 miljarder kronor. Ur den potten ska 938 miljoner bland annat gå till att utöka Polismyndigheten med 10 000 fler poliser till 2024.

Var tredje ung vuxen har övervägt att utbilda sig till polis. Trots det tillkommer inte tillräckligt många nya poliser i takt med pensionsavgångar och karriärbyten. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Polisförbundet. Det som lockar är att ställa upp för samhället, skydda, hjälpa och ställa till rätta, något som Hjalmar håller med om.

–Jag sökte till utbildningen för att jag ville bidra till samhället. Målet är att bli hundförare, jag håller även på med hundträning hemma, säger Hjalmar.

Arbetsvillkoren för poliser behöver förbättras 

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow menar, i en artikel på Polisförbundets hemsida, att om lön och arbetsvillkor förbättrades hade polisyrket varit ett drömjobb för många. Något som polisstudent Hjalmar håller med om. 

– Jag tror att det handlar om att värdera yrket högre. Det är ett lågavlönat jobb med hög arbetsbelastning, det är inte mycket som talar för att man vill jobba med det, säger Hjalmar.

“Vi fokuserar på att ge poliserna en god utbildning och gör vårt uppdrag från Polismyndigheten” säger Minna Räsänen prefekt på polisutbildningen. Foto: Emmy Apetrea

Polisutbildningspodden

I samarbete med Södertörns högskola har polisstudenterna Hjalmar och Lovisa Polisutbildningspodden. Där diskuterar och svarar de på frågor om utbildningen tillsammans med lärare, klasskamrater och Polismyndigheten, något som betyder mycket för deras 3500 lyssnare. 

– Jag lyssnade mycket på podden innan jag sökte och kom in på utbildningen, säger Lovisa polisstudent, aktiv i Polisutbildningspodden.

Antagningsprocess

Innan studenterna kommer in på skolan genomgår de en antagningsprocess hos Polismyndigheten. Prefekt på polisutbildningen Minna Räsänen vill inte kommentera tomma platser på utbildningen eller målet med 10 000 fler poliser till 2024. 

– Vi har ingenting med rekryteringen till utbildningen att göra. Vi fokuserar på att ge poliserna en god utbildning och gör vårt uppdrag från Polismyndigheten, säger Minna Räsänen. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami