lördag 25 maj 2024

Positiv förändring i Grantorps fritidsgårds nya lokaler 

Läs också
Grantorps fritidsgård har flyttat in i nya lokaler. Foto: Alma Acevedo

Glada miner hos både barn och personal sedan lokalerna för fritidsgården i Grantorp öppnades. I lokalerna på Röntgenvägen 17 kan de unga skapa gemenskap och ta del av många olika aktiviteter.

Efter att fritidsgården hållit till i tillfälliga lokaler sedan 2019 har de nu flyttat in i det nyrenoverade utrymmet. På cirka 900 kvadratmeter kommer det att finnas tillgång till danslokaler, café, musikstudios och konstateljéer, skriver Huddinge kommun på sin hemsida.

– Man kommer in i positiva sammanhang här, säger Raymond Peroti, enhetschef för fritidsgårdarna i Flemingsberg, till Nytt i Flempan. Vi befinner oss lite i en dragkamp i dagens samhälle, vi vill få in ungdomar i positiva sammanhang med möjlighet att träffa andra goda krafter och hitta sina passioner. Där tror jag att vi kan göra skillnad.

Raymond Peroti och de andra i personalen vill locka fler ungdomar till fritidsgården. Foto: Alma Acevedo

Sedan öppningen besöker ungefär 30-40 ungdomar dagligen fritidsgården. Utöver det som finns att göra på plats anordnar personalen större aktiviteter och utflykter som ungdomarna får vara med att planera. Fritidsgården har även startat uppsökande arbeten i skolor med bland annat inplanerade klassrumsbesök för att presentera verksamheten.

– Vi vill få in förslag från ungdomarna. Ta reda på vad de vill göra och vad de behöver hjälp med och ge dem ägandeskap över sin verksamhet, säger Raymond Peroti.

Under dagtid upplåter de lokalerna till andra verksamheter. Till exempel pensionärsföreningar för användning av köket och datasalar. Fritidsgården håller även på med projektet “Meningsfull fritid” som riktar sig till barn mellan 10 och 12 år. Syftet är att de ska hitta sina sammanhang och sin passion så tidigt som möjligt.

– Vi jobbar med projektet “Meningsfull fritid” tillsammans med lokala föreningar och andra aktörer som kyrkan och skolor. Vi vill fånga upp ungdomarna så tidigt som möjligt då vi vet om att det rekryteras i de åldrarna. Alla har inte likvärdiga möjligheter men det här blir en kompensatorisk åtgärd, säger Raymond Peroti.

Fritidsgården är fortfarande under utveckling och förhoppningen är att allt ska bli klart någon gång under nästa år. Trots det finns det nu ett mycket större utbud av aktiviteter än tidigare, och ungdomarna på fritidsgården verkar trivas, säger Ray Kafeero, arbetsledare på fritidsgården.

Fritidsgården utvecklas och ungdomarna trivs med utbudet av aktiviteter. Foto: Alma Acevedo

– Jag tror att ungdomarna bara är glada över att få ha någonstans att vara efter så många år. Allt är roligt för dem. De bakar, dansar, spelar och skapar sig en gemenskap. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami