torsdag 30 maj 2024

Prästen Jennie släpper vegansk kokbok

Läs också
Jennie Högberg inne på Vår Lokal i Gnesta. Foto: Alexandra Champy

Jennie Högberg blev vegan för sin tro. Hon är präst i Flemingsbergs församling och skriver en kokbok med växtbaserade recept med hopp om att få fler att ställa om.
– Det är dags att vi inkluderar hela skapelsen i vår omsorg.

Jennie Högberg har slutat med livsmedel från djurriket. Hon vill minska sitt klimatavtryck och inspirera människor till att göra detsamma. I kokboken som släpps i slutet av sommaren kommer det att finnas ett femtiotal växtbaserade recept som är anpassade för kyrkans verksamhet.

– Recepten är uppmätta efter tjugo portioner för att det ska bli enkelt att laga storkok. Det tillkommer tio recept i kategorin kyrkkaffe, säger Jennie Högberg.

Ändra matkulturen inom kyrkan 

Målet är att begrava fördomarna om växtbaserad mat. 

– Jag tycker det är fler och fler församlingar som serverar mer och mer vegetariskt nu. Men samtidigt finns det fördomar om växtbaserad mat, till exempel att det inte skulle smaka lika gott, menar Jennie. 

– Det är ett trettiotal personer som är delaktiga i arbetet med boken. Det är husmödrar, kockar, förlaget, vänner, skribenter och fotograf, berättar hon.

Kokboken riktas till verksamheter inom Svenska kyrkan, andra kyrkor och kursgårdar. Den blir ett kugghjul i ett större maskineri i arbetet mot en grön omställning. 

Boken släpps i augusti.

– Jag längtar så mycket, säger Jennie.

Prästens tips för att minska utsläppen 

Bland Jennies konkreta tips för att själv bidra till omställningen är att minska sina utsläpp genom att ändra res- och matvanor, se över sitt sparande, boende och konsumtion. Att göra det lilla man kan för en större sak. 

Ytterligare en omställning är förstås att äta mer växtbaserat. Då minskas utsläppen från köttproduktion och det gör nytta för klimatet, minskar djurens lidande, bidrar till bättre hälsa och värnar hela Guds skapelse.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami