lördag 25 maj 2024

PRO: Vårbudgetförslaget påverkar många pensionärer

Läs också
Christina Tallberg. Foto: Anneli Nygårds
Christina Tallberg. Foto: Anneli Nygårds

Hallå där, Christina Tallberg! Du är ordförande för PRO, Sveriges största pensionärsorganisation med omkring 280 000 medlemmar. Regeringen har nu lagt fram ett förslag som ska ge pensionärer mer i plånboken.

Hur skulle detta påverka pensionärerna i Huddinge?

– Det beror på men det kommer påverka många pensionärer i Huddinge då det är en stor grupp som har låga pensioner. De som har lägst pension är till stor del ensamstående kvinnor. De med högre pension däremot kommer få lägre summor, alternativt inget alls. 

Hur har de höjda priserna på el, livsmedel samt diesel påverkat pensionärerna?

– Det beror på var man bor. Pensionärer som bor mer centralt påverkas mindre av dieselpriserna än de som bor längre ut i kommunen där de kollektiva förbindelserna är sämre. De använder bil i större utsträckning för att kunna ta sig runt. Även elpriserna berör pensionärerna på olika sätt beroende på boendesituation, säger hon och fortsätter:
Maten är en sak som det inte pratas så mycket om. Eftersom många i Huddinge har låga pensioner, påverkar de höga matpriserna pensionärernas ekonomiska situation. Kaffe är ett av de livsmedel som pensionärerna uppskattar mycket, inte minst i sociala sammanhang. Nu när priset på kaffet höjts markant kommer pensionärerna få prioritera på ett annat sätt.  

Vad gör PRO för att underlätta för pensionärerna?

– PRO bildades för 80 år sedan och hette då Folkpensionärernas Folkorganisation. Målet var att fungera som en fackförening för pensionärer i och med de dåliga förutsättningarna som de rättade sig efter. För PRO är det viktigaste att kunna påverka pensionärerna positivt genom bland annat ett hållbart pensionssystem. Även den sociala verksamheten är viktig, något som anordnas i hela landet. För pensionärerna innebär det att kunna träffa nya vänner. Även friskvårdsaktiviteter såsom exempelvis bowling, teater och resor finns det möjlighet att delta i, vilket skapar gemenskap mellan pensionärerna. 

Vad behövs ytterligare för att pensionärerna ska bli nöjda?

– För att pensionärernas standard samt förutsättningar ska kunna förbättras krävs bland annat högre pension. Den 24 mars startade därför PRO en namninsamling för att kunna nå sitt mål att pensionen ska bli högre. Detta kommer pågå till och med den 31 augusti i år med avstämning i mitten på juni. Jag kräver också, åt PRO:s vägnar, att de partier som inte vill ställa upp på detta redovisar hur de ska stödja de pensionärer som har det allra svårast. Många pensionärer känner idag behov av större stöd och är oroliga över vad som kommer hända om besluten inte tas.

Vilka resurser skulle PRO behöva för att utvecklas i framtiden?

– Medlemmar är bästa sättet att stödja PRO:s arbete. Det är därför viktigt att intresset sprids så att fler får uppfattning om vad ett medlemskap i PRO kan generera – det vill säga kampen om bättre pensioner, förbättrad hälso- och sjukvård samt tandvård med mer. Det är också viktigt att unga personer börjar fundera på sina framtida pensioner, även om de inte kan vara medlemmar i PRO.

Faktaruta
Namn: Christina Tallberg
Yrke: Ordförande PRO, Pensionärernas Riksorganisation

Regeringens förslag skulle innebära

  • Att en halv miljon pensionärer får garantitillägg på 1000 kronor i månaden
  • Tillfälligt högre bostadsbidrag för barnfamiljer
  • Förlängd kompensation för de höga elpriserna – gäller boende i södra Sverige
  • Sänkt skatt på drivmedel
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami