lördag 18 maj 2024

Queerhäng Södertörn skapar normbrytande gemenskap

Läs också
Lio Wijkander och Esme Lundmark kände att det fanns ett behov av en inkluderande grupp på Campus. Foto: Isabella Isaksson

Gemenskap, skratt och nya vänner. Det blev resultatet av queer-gruppen där studenter utanför heteronormen får plats att blomstra. 

– Det kändes bra att skapa en gemensam knutpunkt, säger Lio Wikjander.

Socionomstudenterna Esme Lundmark, 27, och Lio Wijkander, 26, skapade hösten 2022 Facebookgruppen “Queerhäng Södertörn” för Södertörnstudenter som tillhör queer-communityt. Tillsammans ville de skapa ett tryggt rum där queer-personer kan träffa andra med liknande upplevelser av att på olika sätt inte tillhöra heteronormen. Sedan starten  förra hösten har gruppen fortsatt växa och består idag av 41 medlemmar. 

– Jag hade tänkt på det ganska länge innan. En vän till mig var tidigare medlem i SFQ, Sveriges förenade HBTQ-studenter, och då kände jag att vi borde starta upp en liknande grupp här, berättar Lio.

Lio Wijkander skapade gruppen tillsammans med sin vän Esme Lundmark. Foto: Isabella Isaksson

– Vi tänkte att det fanns en del queers här och att det hade varit gött att känna lite community. Jag kände att det fanns ett behov av en grupp för queer-personer på skolan.

Lio och Esme menar att det kan vara skönt att umgås i en grupp som inte drar slutsatser kring ens sexuella läggning eller könsidentitet utifrån normer. De kan uppleva en känsla av att vara en minoritet på skolan och känna av den rådande heteronormen och hur man inte tillhör den- något som kan leda till en känsla av ensamhet. Inom gruppen diskuteras också gemensamma problem och tankar som kan uppstå för queer-personer, till exempel ändring av juridiskt namn för bland annat transpersoner.

Både Esme och Lio utbildar sig till socionomer på Södertörns högskola. Foto: Isabella Isaksson

– Ofta käkar vi lunch eller pluggar tillsammans. Ibland har det varit mer organiserat och vissa gånger har det varit väldigt spontant. Det är fritt fram för vem som helst i gruppen att ta initiativ. Det bygger lite på att man vågar träffa främlingar, så vi som redan känner varandra försöker att ta lite socialt ansvar. 

Inom gruppen har det också diskuterats huruvida den ska expanderas. Det har dykt upp förslag och tankar om det skulle kunna bli ett samarbete med studentkåren i framtiden. 

RFSL:s definiering av begreppet “queer”
“Ett brett begrepp som kan betyda flera olika saker men i grunden är ett ifrågasättande av heteronormen. Många ser sin könsidentitet och/eller sin sexualitet som queer. Queer kan innebära en önskan att inkludera alla kön och sexualiteter eller att inte behöva identifiera/definiera sig.”
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami