onsdag 18 september 2024

Queerpersoner välkomnas till konstnärlig workshop i Botkyrka

Läs också
Agustin Castilo och Anna Julkunen. Foto: Nora Stenholm

Nu bjuder Botkyrka konsthall in till workshopen Gen Q som är en samtalsgrupp riktad mot queerpersoner. Samtidigt arbetar Färgsättarna i samma lokaler där alla mellan 16 och 25 år är välkomna för att utforska och utveckla sin konstnärliga sida.

Frågor som rör HBTQIA+ prioriteras i allmänhet inte. Nu har konsthallsvärdarna Anna Julkunen och Agustín Aguilar Castillo på Botkyrka konsthall tagit ett eget initiativ – en workshop för unga kreativa queerpersoner. Workshopen Gen Q är en samtalsgrupp med fokus på att skapa och diskutera konst tillsammans. De tycker det är viktigt att personerna som kommer på workshopen känner sig sedda och trygga, samt att de är jämlikar med de som håller i den. 

– Vi vill ha en hierarkilös grupp, där vi kan agera som mentorer, och hjälpa till att lyfta den egna individen samt skapa en trygg grupp för hbtq+ personer, säger Anna.

Vill öka bekvämlighet bland queerpersoner

För att öka tryggheten för personerna har Gen Q även bestämt sig för att ta in endast sex personer på workshopen, detta är för att undvika de naturliga grupperingarna som vi människor bildar. De vill att alla ska känna sig bekväma och att ingen känner sig utanför.

– Vi själva som queerpersoner vet vilken tröskel det är att börja tycka om sig själv och vi vill finnas tillgängliga som ett stöd, berättar Agustín.

Gen Q hoppas att med hjälp av denna workshop att synliggöra queerpersoner i Botkyrka och att vara en plats för att skapa konst, samt skapa en samhörighet.

Foto: Nora Stenholm

Färgsättarna håller även till i Botkyrka konsthall

Färgsättarna som jobbar vägg i vägg med Gen Q, är en grupp unga konstnärer inom Botkyrka kommun som jobbar med urbana konstuttryck. Dessa unga konstnärer har kommit in i verksamheten Ung konst genom olika projekt som exempelvis Junior Residence vilket är en feriepraktik under sommaren. Konsthögskolorna har få sökande från ytterkantsområdena och då vill Färgsättarna ge dem möjlighet och stöd till att få arbeta kreativt genom olika uppdrag. 

Kerstin som är pedagog hos Färgsättarna förklarar att i samhället idag slutar människor teckna och rita vid 8–10 års ålder. Alla slutar inte för evigt, vissa fortsätter, men då gör de det ensamma. Färgsättarna vill finnas för de kreativa ensamsjälarna och ge dem en plats samt ett sammanhang. 

– Vi vill vara en plats för unga personer där de kan utvecklas kreativt samt vara en vägledare in i arbetslivet som konstnär, avslutar hon.

I Botkyrka konsthall välkomnas alla unga vuxna med öppna armar för att utforska och utveckla sin kreativitet. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami