Från och med årsskiftet blir det dyrare att ha studielån. Då höjs räntan till 1,98 procent. För en person med 300 000 kr i studielån blir det en extra kostnad på 150 kronor i månaden.
Nytt i Flempan reder ut varför räntan på studielån höjs samtidigt som övriga räntor sänks.
Räntan på studielånet är rörlig och i slutet av varje år fastställer regeringen kommande års ränta på studielån. Räntan för 2025 hamnar på 1,98 procent. En höjning från årets 1,23 procent, och ett märkbart kliv uppåt från nollräntan 2022.
Räntan är den kostnad som studenter betalar för att låna studiemedel. Studielånsräntan ska täcka de kostnader som staten har för att låna ut studielån. När det blir dyrare för staten att låna ut pengar blir det också dyrare för studenter att ta studielån
Varför stiger då CSN-räntan medan övriga räntor sänks? Förklaringen är att räntan bygger på de senaste tre årens upplåningskostnader, ett system som infördes på 1990-talet som ett sätt att skydda låntagare från räntechocker.
Hur mycket mer det blir i kostnad per studielån är svårare att räkna ut. Till skillnad från till exempel bostadslån är det fler faktorer än räntesatsen som påverkar. En av dessa är under hur lång tid lånet ska betalas av.
– Det är viktigt att ha med sig att studielånet är ett tryggt lån. Om det är så att man har svårt att betala så är det viktigt att man hör av sig. Då kan vi se över din betalningsplan och lämna information om vilka möjligheter som finns för att betala mindre, säger Patric Peippo, utredare på CSN.
Felicia Andersson, 20 år, studerar första terminen på Södertörns högskola. Hon bor hemma hos sina föräldrar och tar studielån för att kunna köpa en egen bostad längre fram.
– Jag kommer inte ta lån nästa termin. Beroende på hur räntan ser ut när jag är klar med utbildningen kan den ju snart vara uppe i samma nivå som bostadsräntan, då blir det en onödig utgift att betala tillbaka, säger hon.
Räntehöjningen gäller alla som har tagit studielån efter 1988. Lån som är tagna innan dess påverkas inte.