Många förknippar ordet “förorten” med osäkerhet och bilden är ofta negativ. Rebeca Luz Ortega som jobbar i Tumba tycker att det är viktig att påpeka att den bilden inte alltid stämmer.
– Att bo i ett konfliktområde betyder inte att vi också kommer att befinna oss i konflikt, säger Rebeca Luz Ortega, 42 år, från Upplands Väsby.
Jag träffar Rebeca i Tumba centrum, där hon arbetar. Hon tycker att förorterna ofta får en dålig stämpel och anses ha sociala problem. Fattigdom, brottslighet och bristande möjligheter skapar en snedvriden bild av invånarna, särskilt ungdomarna.
– Jag tror att dessa rykten om ungdomar och kriminalitet i förorterna alltid har funnits, men under den senaste tiden har man hörts mer och mer eftersom, i dessa områden som Tumba, har det alltid varit mer nyheter om kriminalitet, säger Rebeca.
Botkyrka kommuns medborgarundersökning visar att 11 procent känner sig otrygga i sitt bostadomsråde, rapporterar Sveriges radio i Studio Ett:s program Otryggheten i Tumba. I samma program konstaterar polisen i Botkyrka att i takt med att gängen avvecklats i norra Botkyrka har de flyttat till de centrala delarna som Storvreten i Tumba – som är listat som ett utsatt område av polisen.
– När folk frågar mig var jag jobbar och jag säger “Tumba”, säger de alltid automatiskt “Du bör vara försiktig“. Man måste vara försiktig hela tiden, inte bara när man är i ett specifikt område. Jag tycker att de överdrivet för mycket.
Carlos Solorzano, 58 år, bor i Tumba och håller med Rebeca att medierna överdriver sin rapportering.
– Medier skriver vad de vill, det är sant att man måste vara försiktig i vissa delar av Tumba, men jag som har bott här ganska länge tycker inte det. Folk och ungdomar är jättetrevliga.Men om en grupp ungdomar pekas ut som kriminella i media, oavsett om det är på sociala plattformar eller i tidningar, kan man inte förvänta sig att förändringsprocessen ska vara enkel eller okomplicerad, säger han.
Botkyrka har som mål att det inte ska finnas några utsatta områden i kommunen 2025, ett mål som blir svårt att nå, vilket Mitt i Botkyrka skriver om. Att en plats finns med på polisens lista beror på socioekonomiska utmaningar, som arbetslöshet, ekonomi och aktiva rykten och fördomar. Enligt polisen i Botkyrka kommun kommer dessa förorter att försvinna från listan om man tar itu med dessa utmaningar.
– Att prata om våra områden är problematiskt eftersom vi alltid blir dömda baserat på var vi bor. Tyvärr är det verkligheten, och att ändra det känns svårt, säger Rebeca Luz Ortega.