lördag 25 maj 2024

Redline Records: en viktig del i svensk hiphophistoria

Läs också
Aristen AKI
Albumaktuella artisten AKI om Redline Records. Foto: Mario Mendoza

Albumaktuella AKI är tydlig: Redline Records har betytt mycket för hiphopkulturen i Sverige. De är också anledningen till att han fortfarande håller på med det han gör och att hans kreativitet fortsätter att flöda efter så många år.
–  Redline har betytt jättemycket för mig, Masse och Salla, som ligger bakom bolaget, gav mig chansen att ta min talang till nästa nivå.

AKIs tredje och sista del i trilogin ”Gänget och Jag” var först tänkt att bli en EP. Men när processen drog ut på tiden hann AKI spela in fler låtar och successivt hade ett fulländat album vuxit fram, ”Gänget och Jag Del 3”. De alltid lika säkra produktionerna och soundet från Redline Records känns igen. De skarpa texterna levererar både politiska budskap och känslan av en verklighet som vill berättas. När den verkligheten gör det svårt att få ihop alla idéer, säger AKI att han går tillbaka till rådet som Salla gav honom tidigt i karriären:

–  Behandla det som ett jobb även om det inte är ditt jobb. De orden har ekat i mitt huvud sen dess.

AKI har sin bakgrund i både Gottsunda och Alby och tror att det hörs i musiken. Även om han i samma andetag också påpekar att man är mycket mer än var man kommer ifrån. Redan tidigt i karriären, i låten ”Trakterna” som AKI gjorde när han medverkade i gruppen Labyrint, hör man textraden ”du hittar mig i Gottsunda eller Botkyrka längst ut på röda linjen”. 

– Trakten har garanterat satt sina spår på gott och ont. Alla intryck man får av alla miljöer man vistas i påverkar ens konst väldigt mycket.

Redline studion låg från början i en källarlokal i Norsborg. Betydelsen studion haft för området lyser inte bara fram genom all musik som skapats där.

– Ungdomarna har sett sina artister gå ner i källaren på deras skola och spela in musik de själva sen lyssnar på. Det har säkert haft positiv inverkan, säger AKI.

Han menar också att Redline Records har varit det viktigaste i den svenska hiphopens historia. Ett bevis på det är, enligt AKI, hur de har lyckats kämpa sig igenom alla eror och olika stilar av hiphopen.

–  De har inte bara hållit sig relevanta utan också fört kulturen framåt. Redline har inte bidragit till hiphop: Redline är hiphop.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami