lördag 25 maj 2024

Region Stockholm återinför rekommendation av munskydd

Läs också
Botkyrka kommun rekommenderas återinförande av munskydd. Foto: Jonna Ekström

Covid-19 fallen ökar och Smittskydd Stockholm rekommenderar nu ett återinförande av munskydd för hälso-och sjukvårdspersonal. Rekommendationen ligger på source control 1. Botkyrkas invånare är inte oroliga för ett nytt utbrott av covid.

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka, och i kombination med ökade fall av influensan rekommenderar nu Region Stockholm att hälso-och sjukvårdspersonal ska bära munskydd när de arbetar.

Beslutet gäller även prehospital vård, kommunal vård och omsorg samt tandvård, skriver Vårdgivarguiden i sitt beslut.

– Vi följer de rekommendationer som Smittskydd Stockholm och Vårdhygien Stockholm meddelar. Idag är rekommendationen från dem att äldreomsorgen ska arbeta med så kallad source control enligt nivå ett. Nästa steg skulle vara source control enligt nivå två. Under pandemin arbetade äldreomsorgen under en lång tid enligt nivå tre, skriver kommunikationschef för äldreförvaltningen i Stockholms stad, Carl Smitterberg i ett mejl.

Munskydd krävs vid patientnära arbete

Beslutet är i enlighet med nivå ett, vilket innebär att för vårdpersonal, medarbetare och studenter rekommenderas nu munskydd vid patientnära arbete. Det vill säga att munskydd krävs vid arbete inom två meter från patienter med hög risk för allvarlig sjukdom vid covid-19 och influensa.

Krav på munskydd kan bli aktuellt för Botkyrkas sjukvårdspersonal. Foto: Jonna Ekström


För närvarande gäller beslutet endast för personal inom vården, och det har inte kommit någon information angående om ytterligare restriktioner kommer att tillkomma. 
De som bor i Botkyrka kommun verkar dock inte vara oroliga för ett nytt utbrott av Covid-19.

– Jag är inte rädd för covid-19, och jag känner inte heller någon samhällsoro över att det ska bli en ny smittspridning, säger Sandra Lindroos som bor i Tumba.

Ögonkliniken i Tumba delar ut munskydd

Varje verksamhet ansvarar för att göra en egen riskbedömning och kan utefter denna anpassa användandet av source control och ögonkliniken i Tumba har valt att dela ut munskydd till sina besökare.

– Jag har tagit så många vaccinationer för covid nu, så jag är inte orolig. Däremot kommer jag nyss från ögonkliniken här i Tumba, de delar ut munskydd till alla patienter som kommer dit, och det är ju väldigt bra, säger Christina Moberg som bor i Rönninge.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami