lördag 25 maj 2024

Reine Berglund om att vara polis i Flemingsberg och på internet

Läs också

I över tio år har Reine Berglund varit ansiktet utåt för lokalpolisen i Huddinge kommun, däribland Flemingsberg. Han var med och grundade ett av de första poliskontona i Sverige på sociala medier 2011. 

Om människor finns på sociala medier, ska polisen också finnas där, säger Reine Berglund till Nytt i Flempan. 

FLEMINGSBERG. Reine Berglund har varit polis i Huddinge i snart 20 år. Han arbetar mest i Huddinges kommuns utsatta områden Visättra och Grantorp, bägge i Flemingsberg. 

-Vi ska vara kända ansikten och namn i lokalsamhället. Målsättning är att så många som möjligt ska ha en relation till oss, känna igen oss till utseendet och veta våra namn.

Flemingsberg är ett av områdena där polisen jobbar med mycket förebyggande arbete. De har ett tätt samarbete med bland annat skola, rektorer och socialtjänst, de brukar besöka skolor för att visa upp sig och berätta om sitt arbete. 

-Det är ofta vi stöter på ungdomar som befinner sig i riskzonen, ibland har de till och med redan hamnat i kriminalitet och börjat begå brott. 

Under nästan 20 års tjänst finns det mycket som kan förändras i ett samhälle. Att jobba med både mjuk och hård hand i de utsatta områdena är en metod som fungerat bra. Det är mycket prat i debatterna om hårdare straff, men enligt Reine Berglund behövs det arbetas från båda ändar. 

-En hel del brottslighet har minskat genom åren, men det brutala våldet, som folket i de utsatta områdena får leva med till vardags, har blivit betydligt råare. 

Reine Berglund. Foto: Privat

Polisen i Huddinge tog ett beslut att starta en facebooksida för polisen i Huddinge eftersom det bor många människor där. Reine och två andra kollegor sattes på uppdraget.

-Börja skriv, sa de till oss. Jag hade ingen aning om vad vi skulle skriva om i början. Det fanns inga konkreta syften eller utbildningar. 

Polisen Huddinge är den näst största polisiära facebooksidan i Sverige med 102 000 följare. På förstaplats ligger den nationella sidan. Det senaste inlägget Reine publicerade handlade om vinterdäck och det rådande väderläget. Det inlägget har nått ut till över 700 000 människor. 

Varför Polisen Huddinges facebooksida blivit lyckad tror Reine beror på att de fattade grejen ganska snabbt. Att vara öppna och transparanta på sociala medier ökar förståelsen för deras arbete. 

-Att få människor engagerade och föra dialog på nätet, det är sådana saker som man inte alltid hinner med när man patrullerar ute på gatorna, säger han.

Polisen i Huddinge finns både ute i samhället och på sociala medier. Foto: Från Huddingepolisens Facebook


För några månader sedan startade en stor debatt kring polisens närvaro i sociala medier, om deras stora inflytande, och om det skadar deras trovärdighet. 

-Så länge det är tillåtet lagstiftningsmässigt …. Man kan tycka att poliser inte ska hålla på med det ena eller det andra på sociala medier. Jag har själv fått kritik från flera personer men har alltid tagit debatten. Jag ser det som en del av mitt yrke det också.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami