lördag 25 maj 2024

Rekordlågt valdeltagande i Botkyrka – sämst på 50 år

Läs också
Botkyrka kommunalhus
Botkyrka kommunalhus. Foto: Press

Trots insatser för att öka valdeltagandet blev resultatet sämre än tidigare år. Kommunen utreder det låga resultatet och planerar fortsatta satsningar inför nästa val.

BOTKYRKA. Botkyrka kommun låg redan 2018 på listan med lägst valdeltagande. Deltagandet låg på 78,2 procent och efter valet 2022 sjönk det till 71,3 procent. Inför höstens val år hade kommunen förslag på olika metoder för att öka valdeltagandet. Två mobila enheter skulle åka runt i kommunen, målet med det var att de skulle fungera som tillfälliga förtidsröstningslokaler, öppna tiden fram till valet.

Inför valet 2018 fanns de endast tillgängliga de två sista veckorna av perioden. När enheterna skulle rullas ut sattes de dock i brand. Händelsen anmäldes till Säpo och valmyndigheten. Kommunen använde sig även av ”mikroinfluencers”, personer med en följarskara på mindre än 25 000 för att sprida budskapet att rösta. De försökte även nå människor som endast har annat modersmål än svenska.

Kommunen vill öka deltagandet

Lennart Agén
Lennart Agén. Foto: Press

Lennart Agén, presschef på Botkyrka kommun, säger att det naturligtvis är beklagligt att färre och färre väljer att rösta. Han menar att det kan bero på en mängd olika saker och att det är en utmaning för alla kommuner i Sverige. Agén har förhoppningar om att det vänder till nästa val och säger att Botkyrka kommun kommer att göra det de kan. 

– Vi utvärderar naturligtvis våra insatser och kommer att utveckla de som varit framgångsrika samt fundera på vad nytt vi kan göra för att öka valdeltagandet, säger Lennart Agén.

Tidigare valsamordnare på kommunen har uttryckt betydelsen av att vända sig till människor som inte är läs- eller skrivkunniga på svenska. Agén berättar att information inför valet trycktes på de 7–8 vanligaste språken bland Botkyrkabor. De hade även ett antal valinformatörer som behärskade språken på olika platser i kommunen för att göra så många som möjligt delaktiga i valet. Kommunen kommer att fortsätta arbetet med att öka valdeltagandet och utöka insatserna i de områden med lågt valdeltagande.

Läs tidigare artikeln från Nytt i Flempan om hur Botkryka kommun skulle öka valdeltagandet inför valet i september 2022.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami