söndag 19 maj 2024

Rent i Skogen gör rent i skogen

Läs också
Joel Knutsson plockar bort skräpet i Tullinge skog. Foto: Privat

Rent i Skogen är Sveriges första och enda företag som tagit an uppgiften med att städa upp naturen från skräpet som inte hör dit. De jobbar året om i Tullinge för att nå sina mål för en återställning och städa till en renare miljö i Huddinge kommun.

Joel Knutsson är idéskaparen och hans första städdag var den 8 mars 2022. Det var han, några sopsäckar och hans skåpbil. Det såg mycket värre ut i skogarna än vad han hade föreställt sig. 

Joel har sedan barnsben haft ett naturintresse, plockat svamp och trivts i den gröna miljön. Innan Rent i Skogen idén knackade han dörr och sålde delikatesser. Redan då ville han att pengarna skulle gå till något vettigt, som miljön.

Det började med bara Joel sedan tre frivilliga ungdomar och efter det hade han långtidsarbetslösa med sig. På tre månader blev de sextio ungdomar och fyra handledare som städa skräpet ur skogarna. Ganska fort därefter började företag och kommuner kontakta honom.

– Det har blivit mer och mer samarbeten och jag är så glad när jag blir kontaktad av stora företag, säger Joel.

Barn deltar i skräpplockandet

Rent i Skogen har bland annat haft städdagar med förskolor och andra verksamheter. Något Joel själv har insett är att det står i läroplanen att eleverna ska lära sig att värna om naturen men att det inte undervisas i klassrummen.

– Barnen är så kloka. De förstår direkt varför skräpet ska plockas bort. Att skräpet skadar inte bara skogen utan även oss själva.

Joel uppenbarar klimatångest. Han tar upp att det pratades mycket av problemen men att det inte är någon som gör något. Det är dags att ta ställning. Det behövs fler handlingskraftiga.

Idag har Rent i Skogen fem anställda och fortsätter arbetet med att bevara naturen. Genom en CO2-kamp, skräpplockning, återvinning, återbruk, föreläser och mycket mer.

– Vi är på väg över tröskeln till något väldigt stort, avslutar Joel.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami