lördag 25 maj 2024

Robinson-Zayera : “Det finns inte så många som mig”

Läs också
Zayera Khan
Robinson – Zayera Khan i Huddinge centrum där hon bor sedan två år tillbaka. Foto: Peter Timothy

Zayera Khan blev utröstad först i Robinson, men fick en ny chans i Gränslandet. Nytt i Flempan träffar henne i hemma i Huddinge där hon berättar om tiden i Robinson.

Zayera, som är uppvuxen i Skåne, har bott i Huddinge i två år och trivs bra.

— Det jag uppskattar med att bo här är naturreservaten. Jag tycker om att vara utomhus. Vandra och paddla kajak, säger Zayera Khan till Nytt i Flempan.

Hon tycker att det är kul med historia, berättande och natur och har planer på att utbilda sig till guide, ett jobb hon kan tänka sig att arbeta med när hon blivit pensionär.

Zayera är känd som deltagare i Robinson och har tidigare varit med i SVT:s Nedsläckt Land men lämnade abrupt när hon insåg att hon inte fick ha tillgång till sin telefon. Programmet gick ut på att deltagarna skulle klara sig utan el i 12 dagar och Zayera behövde sin mobil för att vara tillgänglig för potentiella arbetsgivare. 

“Jag visste att jag skulle bli antagen”

Zayera hade inte sett klart en hel säsong av Robinson innan hon själv skulle medverka i programmet. Trots det kände hon att det var en självklarhet att hon skulle bli antagen.

— Jag visste att jag skulle bli antagen, det var ju uppenbart. Det finns inte så många som mig. Jag skulle bli förvånad om jag inte blev antagen om vi säger så. 

Programmet spelades in augusti-september 2023 på Filippinerna och sänds just nu på TV4 Play.

Zayera Khan, Robinson pressbild TV4
Robinson-Zayera tycker inte att det finns många som henne. Hon blev utröstad först i huvudtävlingen , men fick en ny chans i Gränslandet. Pressbild: TV4

De fysiska utmaningarna, gruppspelen och fokuset på utröstningar var hon inte beredd på. De andra deltagarna är mycket yngre och tävlingsinriktade. Zayera tycker att programmet främjar individualister. Hon är också förvånad över att tittarna är så dömande över besluten som tagits i programmet när de endast får se en liten procent av vad som faktiskt sker under inspelningen.

— Man skulle ta massa vaccin. Jag fick biverkningar så jag var inte i bästa form när jag åkte iväg. Jag hade skitont i benen och lederna men jag sa inte det till produktionen. Jag trodde att det skulle gå över så jag var inte i bästa form de första veckorna jag var där. 

Zayera spenderade väldigt mycket tid ensam och fick under programmet lära sig mycket om sig själv. Man lever på kokos och bananer och sover dåligt eftersom man inte vet vad som ska ske nästa dag. 


— Det är verkligen en gameshow. Du vet inte vad som ska hända och den osäkerheten är vad jag tar med mig främst, hur jag agerar i sådana situationer.

Hade hellre sökt till The Island

Nu i efterhand hade hon hellre sökt till ett program med större fokus på överlevnad som The Island. En kameraansvarig i Robinsons produktion tipsade henne att söka dit. 

Hon anser sig inte vara en tävlingsmänniska som kan motivera sig själv att göra saker som är smärtfulla. Däremot söker hon gärna utmaningar i livet. När hon inte skriver korta artiklar på Medium gör hon stand-up på Musikaliska Kvarteret.

I skrivande stund är Zayera fortfarande kvar i Gränslandet och har chansen att tävla sig tillbaka in i Robinson.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami