tisdag 28 maj 2024

Röda Korsets Högskola öppnar för studentutbyten igen

Läs också
Röda Korsets Högskola öppnar för studentutbyten igen. Foto: Sören Andersson
Röda Korsets Högskola öppnar för studentutbyten igen. Foto: Sören Andersson

Coronapandemin har satt stopp för utbytesstudenter på högskolor världen över. Detta gäller även för Röda Korsets Högskola i Huddinge. Nu börjar det dock öppnas upp igen.

Innan coronapandemin erbjöd Röda Korsets högskola flera olika utbyten, både längre och kortare, med högskolor och universitet världen över. De har haft utbyten till länder som Colombia, Spanien och Norge. 2020 stängdes dessa utbyten ner på grund av pandemin. Från att ha haft 73 utresande studenter 2018 och 46 stycken 2019, har antalet minskat till sex stycken utresande under våren 2020. 

Under vårterminen 2022 är det enbart ett fåtal studenter som är iväg på utbyte i ett annat land, men våren 2023 förväntas programmen vara tillbaka i full fart. För tillfället har Röda Korsets Högskola endast öppnat upp för resor till länder inom Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), samt resor till Japan och Storbritannien från hösten 2022.

– Vi öppnar successivt upp utbyten, så vi har startat lite grann den här terminen och sen kommer det gå stegvis, säger Jenny Cadstedt, internationell strateg på Röda Korsets Högskola.

Jenny Cadstedt, internationell strateg på Röda Korsets Högskola. Foto: Sören Andersson
Jenny Cadstedt, internationell strateg på Röda Korsets Högskola. Foto: Sören Andersson

Studenter har exempelvis kunnat åka till Tanzania i fyra veckor på deras verksamhetsförlagda utbildning, även kallat VFU. Där får de möjlighet uppleva en annan vårdkultur än den som finns i Sverige. Studenterna har även haft möjlighet att åka till ett valfritt land om de kan själva ordna med utbytet.

Röda Korsets Högskola tar även emot studenter från andra universitet och högskolor de samarbetar med. Vanligtvis tar de emot cirka 20 stycken studenter per år. Under 2019 hade de 19 inresande och i år har de haft 3 stycken. 

– Det brukar vara fler inresande utbytesstudenter på våren än på hösten, säger Jenny Cadstedt.

Röda Korset Högskola delar byggnad med KTH. Foto: Maja Meriläinen
Röda Korset Högskola delar byggnad med KTH. Foto: Maja Meriläinen

Högskolan tar enbart emot utbytesstudenter, inte så kallade “freemoversstudenter”.

– Det vill säga studenter från andra länder som ansöker till utländska skolor utanför utbytesprogram.

Röda Korsets Högskola är en högskola belägen på campus i Flemingsberg med ungefär 850 studenter. De flesta studerar till att bli sjuksköterskor men högskolan har även fristående kurser samt program för den som vill bli specialistsjuksköterska i till exempel intensivvård.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami